*Γράφει η Σοφία Περδίκη
Η τακτική σωματική άσκηση είναι ένας καλός τρόπος να βοηθήσετε στην πρόληψη ή τη διαχείριση της ήπιας κατάθλιψης. Υπάρχουν πολλές απόψεις για το πώς η άσκηση βοηθά τα άτομα με κατάθλιψη. Δεν είναι ακόμη γνωστό εκατό τις εκατό αν είναι καλό κάποιο είδος συγκεκριμένης άσκησης ή ποια ένταση άσκησης είναι καλύτερη ή αν χάνονται τα όποια οφέλη σε περίπτωση διακοπής της άσκησης.
Σε γενικές γραμμές, η διατήρηση μιας οποιαδήποτε δραστηριότητας μπορεί:
-
- να βελτιώσει τη διάθεση μέσω της βελτιωμένης φυσικής σας κατάστασης
- να συμβάλει στη βελτίωση του ύπνου
- να συμβάλει στην αύξηση των επιπέδων ενέργειας
- να βοηθήσει να αποκλείσετε αρνητικές σκέψεις ή να αποσπάσετε το μυαλό σας από τις καθημερινές ανησυχίες
- να βοηθήσει να αισθάνεστε λιγότερο μόνοι όταν ασκείστε με άλλους
Η άσκηση μπορεί επίσης να αλλάξει τα επίπεδα χημικών ουσιών στον εγκέφαλο, όπως η σεροτονίνη, οι ενδορφίνες και οι ορμόνες του στρες.
Τι είναι κατάθλιψη
Ενώ όλοι αισθάνονται κατά καιρούς λυπημένοι, χωρίς όρεξη για επικοινωνία και κλεισμένοι στον εαυτό τους, μερικοί άνθρωποι βιώνουν αυτά τα συναισθήματα πιο έντονα, για μεγάλες χρονικές περιόδους (εβδομάδες, μήνες ή και χρόνια) και μερικές φορές χωρίς εμφανή λόγο.
Η κατάθλιψη είναι κάτι περισσότερο από μια απλώς μειωμένη διάθεση. Είναι μια σοβαρή κατάσταση που έχει αντίκτυπο τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία. Μια στις έξι γυναίκες και ένας στους οκτώ άνδρες θα βιώσουν κατάθλιψη σε κάποια φάση της ζωής τους.
Ενώ η ακριβής αιτία της κατάθλιψης δεν είναι γνωστή, πολλά πράγματα μπορούν να συσχετιστούν με την ανάπτυξή της. Γενικά, η κατάθλιψη δεν οφείλεται σε μία μόνο αιτία, αλλά σε συνδυασμό βιολογικών παραγόντων (όπως το οικογενειακό ιστορικό, κάποια σοβαρή ιατρική ασθένεια ή η χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ), εμπειρίες πρώιμης παιδικής ηλικίας, παράγοντες προσωπικότητας, πρόσφατα αγχωτικά συμβάντα ζωής και άλλους προσωπικούς παράγοντες.
Άσκηση και κατάθλιψη
Μερικές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η άσκηση μπορεί να είναι μια αρκετά χρήσιμη θεραπεία για την ήπια έως μέτρια κατάθλιψη σε ενήλικες. Η άσκηση πρέπει συνεπώς να θεωρείται ως μια σημαντική αλλαγή του τρόπου ζωής, που είναι χρήσιμη εκτός των άλλων και για την κατάθλιψη.
Τα οφέλη που μπορεί να επιτευχθούν από την άσκηση εξαρτώνται από την συχνότητα της άσκησης και την έντασή της. Οι περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι η προπόνηση ήταν χρήσιμη όταν περιελάμβανε αερόβια άσκηση (όπως τρέξιμο ή περπάτημα), για τουλάχιστον 30 λεπτά, τρεις φορές την εβδομάδα, για τουλάχιστον οκτώ εβδομάδες.
Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να βρεθεί ο καλύτερος τύπος άσκησης, πόσο συχνά και για πόσο χρονικό διάστημα θα πρέπει να γίνεται, αλλά και το αν είναι καλύτερο να γίνεται στο πλαίσιο μιας ομάδας ή μεμονωμένα.
Η τρέχουσα έρευνα υποστηρίζει ότι είναι απαραίτητα τουλάχιστον 30 λεπτά σωματικής δραστηριότητας μέτριας έντασης και κατά προτίμηση όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Σημειώνεται, όμως, ότι τα άτομα με σοβαρές καρδιακές ή αναπνευστικές παθήσεις πρέπει να ζητήσουν την γνώμη του γιατρού τους πριν ξεκινήσουν ένα πρόγραμμα άσκησης.
Συμβουλές για να ξεκινήσετε
Τα άτομα με κατάθλιψη μπορεί να δυσκολεύονται να ξεκινήσουν ή να μην βρίσκουν κίνητρα να συνεχίσουν να ασκούνται μακροπρόθεσμα.
Δημιουργήστε ένα σχέδιο. Ο σχεδιασμός μιας προπόνησης μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να γίνουν πιο δραστήριοι. Βεβαιωθείτε ότι κάποια μορφή άσκησης μπορεί να γίνεται κάθε μέρα. Προσπαθήστε να τηρήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο το πρόγραμμα σας, αλλά να είστε και ευέλικτοι πάντα με την βοήθεια κάποιου ειδικού.