Το γρήγορο περπάτημα αποτελεί ακόμα έναν σύμμαχο για την υγεία της καρδιάς των γυναικών καθώς σύμφωνα με νεότερη μελέτη στο Journal of the American Geriatrics Society μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από 25. 183 γυναίκες, εκ των οποίων 1.455 χρειάστηκαν νοσηλεία λόγω καρδιακής ανεπάρκειας κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης της μελέτης για σχεδόν 17 χρόνια. Συγκριτικά με τις γυναίκες που περπατούσαν με αργό ρυθμό, όσες περπατούσαν με μέσο ή και γρήγορο ρυθμό είχαν 27% και 34% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας αντίστοιχα.

Το γρήγορο περπάτημα για λιγότερο από 1 ώρα την εβδομάδα συσχετίστηκε με την ίδια μείωση του κινδύνου της καρδιακής ανεπάρκειας όσο το μέσο ή το συστηματικό περπάτημα για περισσότερες από 2 ώρες την εβδομάδα.

«Η συγκεκριμένη μελέτη επιβεβαιώνει προηγούμενες  μελέτες που αναδεικνύουν τη σημασία του ρυθμού του βαδίσματος στη θνησιμότητα και σε άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις», καταλήγει ο ανώτερος συγγραφέας Charles B. Eaton από την Ιατρική Σχολή Warren Alpert του Πανεπιστημίου Brown. «Δεδομένου ότι ο περιορισμένος χρόνος είναι ένα από τα εμπόδια για να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας την συστηματική άσκηση, το γρηγορότερο περπάτημα αλλά για λιγότερο χρόνο μπορεί να προσφέρει παρόμοια οφέλη στην υγεία με τα 150 λεπτά την εβδομάδα μέτριας σωματικής δραστηριότητας».

Ωστόσο, οι ερευνητές σημειώνουν στα συμπεράσματά τους ότι το κατά πόσο οι παρεμβάσεις για την αύξηση του ρυθμού του βαδίσματος σε μεσήλικες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και εάν ο γρήγορος ρυθμός μπορεί να αντισταθμίσει τη σύντομη διάρκεια του περπατήματος απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση.

Διαβάστε επίσης: 

Δεν έχετε χρόνο για περπάτημα; Πέντε τρόποι να το βάλετε στη ζωή σας

Πόσο γρήγορα σηκώνεστε από την καρέκλα; Τι αποκαλύπτει αυτό για την υγεία σας