*Γράφει η yoga instructor Βάλια Γιατζάκη

Η γιόγκα είναι μια χαλαρωτική μορφή άσκησης που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες και στην ανακούφιση του μυϊκού πόνου. Η πρακτική της γιόγκα πριν τον ύπνο μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.

Η γιόγκα είναι μια πρακτική ενσυνειδητότητας που περιλαμβάνει: έλεγχο της αναπνοής, διαλογισμό και διατάσεις μέσω των θέσεων.

Δεν χρειάζεται να έχετε εμπειρία για να μπορέσετε να εντάξετε στην νυχτερινή σας ρουτίνα αυτές τις θέσεις.

Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα πριν την ώρα του ύπνου.

Φτιάξτε τον κατάλληλο χώρο

Καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσετε ένα άλλο δωμάτιο από αυτό που κοιμάστε. Ο φωτισμός να είναι χαμηλός και το περιβάλλον να είναι καθαρό και ήσυχο. Φορέστε τις πιτζάμες σας ή άνετα ρούχα που δεν θα περιορίζουν τις κινήσεις σας. Μπορείτε να βάλετε μια χαλαρωτική μουσική αν θέλετε. Ξαπλώστε είτε στο στρώμα της γιογκα ή σε μια μοκέτα και κρατήστε κοντά σας πολλά μαξιλάρια που θα σας βοηθήσουν στις θέσεις.

Εστιάστε στην αναπνοή σας.

Η αναπνοή είναι μια από τις πιο σημαντικές θεραπευτικές πτυχές της γιόγκα. Ο στόχος σας κατά τη διάρκεια κάθε συνεδρίας είναι να εστιάσετε την προσοχή σας στην αναπνοή σας, να αφήσετε όλες τις σκέψεις σας να απομακρυνθούν και να είστε παρόντες στη στιγμή.
Δυσκολεύεστε να παραμείνετε συγκεντρωμένοι; Η Rowland-Seymour προτείνει αυτή την άσκηση:
Φανταστείτε τον εαυτό σας να στέκεται στην άκρη ενός αυτοκινητόδρομου και να παρακολουθεί τα αυτοκίνητα να περνούν. Όμως όλοι αυτή η κίνηση σας συνεπαίρνει και έχετε την τάση να θέλετε να επιβιβαστείτε σε κάποιο από αυτά. Η άσκηση είναι όμως στο να μείνετε και να τα παρακολουθείτε. Προσπαθήστε να κάνετε το ίδιο με τις σκέψεις σας. Πάνω από όλα, εξασκήστε την αυτοσυμπόνια, λέει η Rowland-Seymour. «Ό,τι μπορεί να κάνει το σώμα σου είναι εντάξει», λέει. Μην κρίνετε τον εαυτό σας εάν το μυαλό σας περιπλανάται ή οι μύες σας σφίγγονται.

4 θέσεις Γιόγκα για τον ύπνο

Μείνετε για 10 αναπνοές σε κάθε θέση

1. Ξαπλώστε με την πλάτη είτε στο έδαφος είτε σε ένα μεγάλο μαξιλάρι όπου να ακουμπάει όλη η πλάτη και ο αυχένας. Ενώνετε τα πέλματα σας ανοίγοντας δεξιά αριστερά τα γόνατα.

2. Καθίστε με την λεκάνη στο έδαφος και ελαφρώς λυγισμένα τα γόνατα. Τοποθετήστε ένα μεγάλο μαξιλάρι ή και δυο στα πόδια και φέρτε το μέτωπο πάνω σε αυτά.

3. Πηγαίνετε πλάι στο τοίχο και καθίστε μέχρι κάτω, φέρτε τα πόδια πάνω στο τοίχο ενώ οι γλουτοί ακουμπάνε καλά, σηκώστε την λεκάνη και τοποθετήστε ένα μαξιλάρι ή δυο τουβλάκια.


4. Ξαπλώστε ξανά πάνω στα μαξιλάρια ή σε ένα διπλωμένο στρώμα με τεντωμένα γόνατα.

 

Η Βάλια Γιατζάκη αποφοίτησε από το τμήμα φυσικής αγωγής και αθλητισμού Κομοτηνής (Τ.Ε.Φ.Α.Α)το 2014 Το ίδιο έτος (2014) εκπαιδεύτηκε στην γιόγκα από τον εκπαιδευτικό οργανισμό YogaWorks της Αμερικής (200RTY). Ακολούθως, η αγάπη της για την γυμναστική την οδήγησε και σε άλλες εκπαιδεύσεις όπως αυτήν του Personal Trainer ,Group Fitness Instructor ,Pilates, TRX, Yoga kids. Συμπληρωματικά έχει εκπαιδευτεί στις πρώτες βοήθειες του ερυθρού Σταύρου. Η επαγγελματική της δραστηριότητα έκτοτε περιλαμβάνει την διδασκαλία γιόγκα σε τμήματα ενηλίκων και παιδιών, σε ομαδικά αλλά και σε ατομικά προγράμματα (personal) μεμονωμένα.
Βρείτε την Βάλια Γιατζάκη σε:
Instagram: https://www.instagram.com/valiagiatz
Email: valiagiatz@hotmail.com