Δυναμώνει το μυαλό
Η άσκηση τονώνει το νου και μπορεί ακόμη και να αποτρέψει την εκδήλωση άνοιας. Οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι όσοι γυμνάζονταν σε εβδομαδιαία βάση (3-4 φορές) από μικρά παιδιά έχουν καλύτερη απόδοση σε τεστ μνήμης, μάθησης, προσοχής και αντιληπτικής ικανότητας στην ηλικία των 50 ετών συγκριτικά με όσους γυμνάζονταν δυο ή τρεις φορές τον μήνα ή λιγότερο.
Μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση
Τα σπορ αλλά και οι πιο απλές μορφές άσκησης π.χ., τρέξιμο, ποδηλασία ζωηρό περπάτημα, φαίνεται βάσει ερευνών ότι ενισχύουν την αυτοσυγκράτηση και τονώνουν τον αυτοέλεγχο. Ειδικότερα τα μικρά ξεσπάσματα άσκησης π.χ., το τρέξιμο γύρω από το τετράγωνο, φαίνονται πολύ ευεργετικά επειδή οδηγούν σε αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος στον μετωπιαίο λοβό μια περιοχή του εγκεφάλου που θεωρείται ζωτικής σημασίας για την συγκέντρωση και την μάθηση.
Λιγότερα έξοδα
Η άσκηση αυξάνει τα επίπεδα της ντοπαμίνης της ορμόνης της ανταμοιβής. Κατά τη διάρκεια της προπόνησης, παρατηρείται άνοδος της ντοπαμίνης ενώ τα επίπεδά της παραμένουν υψηλά για αρκετές ώρες μετά την προπόνηση. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η άσκηση αμβλύνει την επιθυμία μας για άλλου είδους ανταμοιβές, επειδή το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου είναι αρκούντως ικανοποιημένο. Επομένως δεν μπαίνουμε σε έξοδα π.χ. αγορές που θα μας κάνουν να νιώσουμε καλύτερα.
Τέλειο αντικαταθλιπτικό
Πλήθος ερευνών αναδεικνύουν την αντικαταθλιπτική δράση της άσκησης. Δεν αποκλείεται λοιπόν σύντομα τη θέση των αντικαταθλιπτικών να πάρουν τα βαράκια και τα αθλητικά παπούτσια…Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ οι ασκήσεις με βάρη φαίνεται ότι έχουν ευεργετική δράση σε ανθρώπους με ήπια κατάθλιψη. Σε αντίστοιχα συμπεράσματα έχουν καταλήξει οι ειδικοί και όσον αφορά άλλα είδη άθλησης όπως η γιόγκα, αλλά και το τρέξιμο. Η εξήγηση για την αντικαταθλιπτική δράση της άσκησης οφείλεται κατά κύριο λόγο στο ότι κατά τη διάρκεια της αυξάνονται τα επίπεδα των ενδορφινών που θεωρούνται οι ορμόνες της ευχαρίστησης.
Ιδανικό αντι-στρες
Όσοι ασκούνται συστηματικά ταλαιπωρούνται λιγότερο συχνά από το στρες όπως αποκαλύπτουν οι έρευνες. Η εξήγηση των ειδικών είναι ότι η άσκηση παρέχει τον ιδανικό τρόπο για να καταναλώσουμε την περίσσεια της αδρεναλίνης που κατακλύζει τον οργανισμό μας όταν βρίσκεται σε ένταση. Παράλληλα η ίδια η εκτέλεση των ασκήσεων αποτελεί μια μορφή εκτόνωσης από το στρες επειδή το μυαλό επικεντρώνεται στην τεχνική των ασκήσεων και αποσπάται από τις ανήσυχες σκέψεις.