Σίγουρα έχει τύχει κι εσάς, ανεξάρτητα από την ηλικία σας, με το που ξεχάσετε ένα όνομα ή που βάλατε τα κλειδιά σας να ξεστομίσετε τη φράση: «Α, να την η αρχή της άνοιας».

Για να βελτιώσετε όμως τη μνήμη σας, στην πραγματικότητα δε χρειάζεται να περιμένετε μέχρι να εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα της γνωστικής εξασθένισης. Υπάρχουν μάλιστα ορισμένες κινήσεις-κλειδιά που μπορούν να βελτιώσουν τη μνήμη μας καθημερινά και να παρατείνουν τη νεότητα του εγκεφάλου μας.

Ασκηθείτε

Η άσκηση δεν είναι μια δραστηριότητα που γυμνάζει μόνο το σώμα αλλά και το μυαλό. Όταν γυμναζόμαστε, αυξάνεται η κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα να αιματώνεται καλύτερα ο εγκέφαλος.

Οι επίσημες συστάσεις είναι 150 λεπτά μέτριας αερόβιας άσκησης την εβδομάδα, χρόνος ο οποίος μπορεί να μεταφραστεί σε γρήγορο περπάτημα ή 75 λεπτά έντονης αερόβιας άσκησης όπως το τζόκινγκ. Δε χρειάζεται βέβαια να το «ξοδέψετε» με τη μία, καθώς είναι προτιμότερο να μοιράσετε το χρόνο της άσκησης κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Ακόμα κι αν ο χρόνος σας είναι περιορισμένος, μπορείτε να εντάξετε έναν 10λεπτο περίπατο στην καθημερινότητά σας, πηγαίνοντας για παράδειγμα με τα πόδια σε κάποια κοντινή απόσταση από το να χρησιμοποιήσετε το αυτοκίνητο.

Γυμνάστε και το μυαλό 

Το μυαλό μας είναι ένα από τα σημεία του σώματος που ξεχνάμε να… γυμνάσουμε, χωρίς όμως αυτό να είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Απλές συνήθειες, όπως αυτές που μπορείτε να φανταστείτε, όπως τα σταυρόλεξα και sudoku, όμως και άλλες συνήθειες όπως οι εναλλακτικές διαδρομές με το αυτοκίνητο ή να μάθετε να παίζετε ένα μουσικό όργανο ή μια ξένη γλώσσα είναι ιδιαίτερα ευεργετικές.

Ακόμα κι αν σκέφτεστε ότι δεν προλαβαίνετε, μπορείτε να κατεβάσετε κάποιες αντίστοιχες εφαρμογές στο κινητό σας και να εκμεταλλευτείτε τα λεπτά που κινείστε με τα μέσα μεταφοράς ή όταν περιμένετε στο φανάρι ή είστε κολλημένοι στην κίνηση.

Κοινωνικοποιηθείτε

Το κοινωνικό μας περιβάλλον όχι μόνο μας κάνει να αισθανόμαστε όμορφα, μιας και οι αλληλεπιδράσεις μειώνουν τις πιθανότητες κατάθλιψης και αγχώδων διαταραχών, αλλά και ενισχύουν τη μνήμη μας. Ειδικότερα μάλιστα αν μένετε μόνοι σας, επιδιώξτε την επαφή με αγαπημένα σας πρόσωπα όσο το δυνατόν πιο συχνά.

Οργανωθείτε

Εάν στο σπίτι σας επικρατεί το χάος και δυσκολεύεστε να βρείτε απλά πράγματα, πώς θα καταφέρετε να θυμάστε τα πιο σημαντικά; Αποφύγετε να έχετε διασκορπισμένες σημειώσεις και οργανωθείτε καταλλήλως σημειώνοντας τα πάντα σε λίστες και τα σημαντικά γεγονότα σε ένα ημερολόγιο. Αν μάλιστα τα επαναλαμβάνετε φωναχτά, θα αποτυπωθούν καλύτερα στη μνήμη σας.

Για να μην ψάχνετε τα βασικά καθημερινά… σύνεργα, δημιουργήστε μια εύκολα προσβάσιμη γωνιά στο σπίτι σας όπου θα τοποθετείτε τα κλειδιά σας, το πορτοφόλι σας, τα γυαλιά σας και άλλα χρηστικά αντικείμενα.

Εάν θέλετε να απομνημονεύσετε εύκολα καινούριες πληροφορίες, φροντίστε να έχετε εκεί εστιασμένη την προσοχή και να μην κάνετε παράλληλα άλλα πράγματα, με στόχο να αφομοιώσετε αποτελεσματικότερα τα νέα δεδομένα. Μια άλλη καλή τακτική είναι να συνδέσετε μια πληροφορία με ένα τραγούδι ή ένα άλλο γεγονός που θα σας βοηθήσει να το θυμάστε.

Κοιμηθείτε καλά

Ένας καλός ύπνος μας βοηθά στην αποτύπωση όλων των νέων δεδομένων που πέρασαν από τον εγκέφαλό μας στη μνήμη μας. Ο επαρκής ύπνος λοιπόν θα πρέπει να γίνει προτεραιότητά σας.

Τραφείτε σωστά

Φρούτα, λαχανικά, τρόφιμα ολικής άλεσης, πηγές πρωτεϊνών χαμηλών λιπαρών, όπως ψάρια, φασόλια και πουλερικά χωρίς πέτσα είναι ορισμένα τρόφιμα που συμβάλλουν και στην υγεία του εγκεφάλου. Ακόμα, φροντίστε να μειώσετε την υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση και διαταραχές μνήμης.

Φροντίστε τα προβλήματα υγείας

Εάν πάσχετε από χρόνιες παθήσεις όπως κατάθλιψη, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, υψηλή χοληστερόλη και παχυσαρκία, φροντίστε να μην αμελείτε τις συμβουλές και τις θεραπείες του γιατρού σας. Όσο καλύτερα φροντίσετε τον εαυτό σας, τόσο καλύτερη θα είναι η μνήμη σας. Επιπλέον, ελέγχετε τακτικά τις αγωγές σας, καθώς διάφορα φάρμακα μπορούν να επηρεάσουν τη μνήμη.

Εάν παρατηρείτε τις διαταραχές της μνήμης να αποτελούν ένα καθημερινό φαινόμενο και να επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινότητά σας, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Διαβάστε επίσης: 

Η ευχάριστη και ανέξοδη «θεραπεία» που βελτιώνει τη μνήμη, τη συγκέντρωση και τη διάθεση

Μνήμη: Γιατί την ενισχύει το τραγούδι που «κόλλησε» στο κεφάλι σας

Άνοια: Δύο τρόποι να έχετε γερή μνήμη μέχρι τα βαθιά γεράματα