Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι για την αύξηση της μυϊκής μάζας χρειάζεται προπόνηση ενδυνάμωσης και για την απώλεια λίπους χρειάζεται προπόνηση cardio. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Sports Medicine, έρχεται τώρα να ανατρέψει αυτόν τον ισχυρισμό.

Η μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας (UNSW) που επανεξέτασε και ανέλυσε τα υπάρχοντα στοιχεία, δείχνει ότι μπορούμε να χάσουμε περίπου το 1,4% του συνολικού σωματικού λίπους αποκλειστικά μέσω της προπόνησης ενδυνάμωσης, ποσοστό παρόμοια με όσο μπορούμε να χάσουμε μέσω της cardio ή αεροβικής άσκησης.

«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι για να χάσουν βάρος πρέπει να ξεκινήσουν το τρέξιμο. Όμως, τα ευρήματά μας δείχνουν ότι ακόμα και μόνο με την προπόνηση ενδυνάμωσης, προκαλείται ικανοποιητική απώλεια σωματικού λίπους, χωρίς απαραίτητα να συνδυάζεται από συγκεκριμένη δίαιτα ή τρέξιμο», υποστηρίζει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Mandy Hangstrom, λέκτορας στο UNSW.

Μέχρι σήμερα, η σύνδεση ανάμεσα στην προπόνηση ενδυνάμωσης και την απώλεια λίπους παρέμενε ασαφής. Προηγούμενες μελέτες έχουν διερευνήσει αυτή τη σύνδεση, αλλά τα δείγματα που είχαν χρησιμοποιήσει ήταν μικρά, καθώς δεν ήταν πολλοί οι άνθρωποι που ήθελαν να συμμετάσχουν εθελοντικά σε πρόγραμμα άσκησης για αρκετούς μήνες. Τα πιο μικρά αυτά δείγματα καθιστούσαν δύσκολη την ανάδειξη στατιστικά σημαντικών αποτελεσμάτων, ειδικά εφόσον οι διαφορετικοί σωματότυποι μπορούν να αποκριθούν διαφορετικά στα προγράμματα άσκησης.

«Είναι αρκετά δύσκολο να διακρίνουμε αν υπάρχει κάποια επίδραση βασιζόμενοι μόνο σε μία μελέτη. Όταν, όμως, εξετάζουμε ταυτόχρονα όλες αυτές τις μελέτες, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια μεγάλη μελέτη και να καταλήξουμε σε μια πιο σαφή εικόνα για το τι πραγματικά συμβαίνει», επισημαίνει η Δρ. Hangstrom.

Η ειδικός και η ομάδα της, λοιπόν, συγκέντρωσαν ευρήματα από 58 ερευνητικές εργασίες που είχαν χρησιμοποιήσει ιδιαίτερα ακριβείς τρόπους μέτρησης του σωματικού λίπους για να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα των προγραμμάτων ενδυνάμωσης. Συνολικά, οι μελέτες περιελάμβαναν 3.000 συμμετέχοντες, κανείς από τους οποίους δεν είχε προηγούμενη εμπειρία σε προπόνηση με βάρη.

Παρόλο που οι προπονήσεις ενδυνάμωσης διέφεραν μεταξύ των μελετών, οι συμμετέχοντες ασκούνταν για περίπου 45-60 λεπτά κάθε φορά, 2,7 φορές κατά μέσο όρο την εβδομάδα. Τα προγράμματα διήρκησαν για περίπου πέντε μήνες, με την ερευνητική ομάδα να διαπιστώνει πως, κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες έχασαν 1,4% του συνολικού σωματικού τους λίπους μετά από τις προπονήσεις, ποσοστό που αναλογούσε περίπου σε μισό κιλό λιπώδους μάζας για τους περισσότερους από αυτούς.

Παρόλο που τα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά, η Δρ. Hangstrom υποστηρίζει ότι η καλύτερη προσέγγιση για τους ανθρώπους που θέλουν να χάσουν λίπος είναι να ακολουθούν μια υψηλής διατροφικής αξίας δίαιτα και να ασκούνται τακτικά, τόσο με αεροβική/cardio προπόνηση όσο και με προπόνηση ενδυνάμωσης.

Διαβάστε επίσης

Τι κερδίζουν όσοι πίνουν ένα δυνατό καφέ μισή ώρα πριν την προπόνηση

HIIT: Η δυναμική προπόνηση που θα κάψει λίπος – Ξεκινήστε τώρα!

Χτίστε μύες και ρίξτε την κοιλιά περπατώντας 100 βήματα το λεπτό