Η έντονη κόπωση μπορεί να είναι κάτι παροδικό και να οφείλεται απλώς στην έντονη καθημερινότητα που βιώνετε τελευταία, εάν όμως συνεχίζει να σας ταλαιπωρεί, μπορεί να αποτελεί ένδειξη κάποιου πιο σοβαρού προβλήματος υγείας,όπως η ανεπάρκεια σιδήρου αλλά και οι θυρεοειδικές διαταραχές (όπως ο υποθυρεοειδισμός), οπότε ενδεχομένως να χρειάζεται διερεύνηση.
Σύμφωνα με τους ιατρούς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, όταν δεν ευθύνεται κάποια σοβαρή διαταραχή για το αίσθημα της κούρασης, ένας γρήγορος τρόπος να… γεμίσετε τις μπαταρίες σας είναι να γυμναστείτε ή απλώς να βάλετε κίνηση στην καθημερινότητά σας.
Σας φαίνεται οξύμωρο; Πως είναι δυνατό η άσκηση που προφανώς επιφέρει κούραση να αποτελεί αντίδοτο για την κόπωση; Πώς εξηγείται η επίδραση της άσκησης στα επίπεδα της ενεργητικότητας; Και όμως ορισμένοι μηχανισμοί που ενεργοποιούνται σε κυτταρικό επίπεδο, οδηγούν σε τόνωση και ευεξία.
Αρχικά, όταν γυμναζόμαστε, στο εσωτερικό των μυϊκών κυττάρων παράγονται περισσότερα μιτοχόνδρια. Στην λειτουργία τους συμπεριλαμβάνεται η δημιουργία «καύσιμου» από τη γλυκόζη των τροφίμων που καταναλώνουμε και το οξυγόνο από τον αέρα που αναπνέουμε.
Η άσκηση με τη σειρά της ενισχύει την κυκλοφορία του οξυγόνου στο σώμα. Αυτή η αύξηση των επιπέδων του οξυγόνου όχι μόνο υποστηρίζει την παραγωγή ενέργειας από τα μιτοχόνδρια, αλλά επιτρέπει την εύρυθμη λειτουργία του σώματός σας έτσι ώστε να χρησιμοποιεί την ενέργειά που παράγεται πιο αποτελεσματικά. Επιπλέον, μέσω της σωματικής δραστηριότητας αυξάνονται και τα επίπεδα των ορμονών με αποτέλεσμα να νιώθετε γεμάτοι ενέργεια.
Ένας ακόμη έμμεσος τρόπος που η άσκηση τονώνει την ενεργητικότητα είναι μέσω της βελτίωσης του ύπνου. Ο βαθύς ύπνος άλλωστε παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία μας εν γένει και στο να ξυπνάμε με όρεξη και ενέργεια κάθε πρωί. Με δεδομένο ότι η άσκηση βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου, προάγει και την ενεργητικότητα.
Εσείς λοιπόν θα δοκιμάσετε αυτή την εναλλακτική ενάντια στην κούραση;
Διαβάστε επίσης:
Αυτοί είναι οι πέντε λόγοι που νιώθετε κουρασμένοι όλη την ώρα
Κούραση: Πότε «φταίει» ο θυρεοειδής για την κόπωση που νιώθετε