Aκόμα κι αν δεν συμπαθείτε ιδιαίτερα τη γυμναστική, ειδικότερα δε την έντονη άσκηση, τότε μάλλον οι ασκήσεις stretching θα σας κάνουν να αναθεωρήσετε. Επειδή δεν πρόκειται για έντονη μορφή άσκησης, οι διατατικές ασκήσεις απευθύνονται σε όλους, μιας και μπορούν να ανακουφίσουν από τους πόνους της μέσης και της πλάτης, των γονάτων και του αυχένα όταν οι μύες μας είναι πιασμένοι.

Επιπλέον, οι διατάσεις αποτελούν ένα αποτελεσματικό όπλο ενάντια στην καθιστική ζωή. Βελτιώνουν την καθημερινότητά μας εν γένει, καθώς όσο μεγαλώνουμε, χάνουμε την ευλυγισία μας γεγονός που μπορεί να αντισταθμίσει το stretching, διευκολύνοντας καθημερινές διεργασίες όπως το περπάτημα ή το ανέβασμα μιας σκάλας.

Πλήρως κερδισμένοι βέβαια είναι και όσοι ασχολούνται καθημερινά με τα έντονα σπορ όπως το τένις, το τρέξιμο, το γκολφ, την πεζοπορία και την ποδηλασία, καθώς ένα σωστό πρόγραμμα μπορεί να απογειώσει τις επιδόσεις τους. Παρόλα αυτά, ακόμα όμως κι αν και ακούγεται μια εύκολη διαδικασία, πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος τραυματισμού. Ακολουθώντας τα παρακάτω tips των ειδικών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, θα κάνετε διατάσεις χωρίς τραυματισμούς και  με ασφάλεια.

Προθέρμανση

Δε χρειάζεται να… πάρετε τα βουνά για να κάνετε μια καλή προθέρμανση, καθώς μερικά επιτόπια αλματάκια κουνώντας τα χέρια για περίπου πέντε λεπτά ή χορεύοντας τα αγαπημένα σας τραγούδια αρκούν. Το να «ζεστάνουμε» τους μυς μας είναι ιδιαίτερα σημαντικό, διότι είναι πιο εύκολο να διαταθούν.

Μην αγνοήσετε τον πόνο

Δεν έχουν όλα τα σώματα την ίδια ευλυγισία και εάν δοκιμάσετε να κάνετε μια έντονη διάταση, υπάρχει ο κίνδυνος να πονέσετε. Για να μη συμβεί αυτό, θα πρέπει να κάνετε τη διάταση μέχρι το σημείο που είναι υποφερτό για εσάς και το σώμα σας και ποτέ να μην φτάνετε στο σημείο που νιώθετε οξύ πόνο. Εάν μια διάταση δεν είναι υποφερτή, θα πρέπει να σταματήσετε αμέσως. Επανατοποθετήστε έπειτα το σώμα σας και ξαναδοκιμάστε. Πριν απογοητευτείτε, σκεφτείτε ότι αποδεδειγμένα με την επαναληπτικότητα και την επιμονή, θα καταφέρετε να βελτιώσετε την ευλυγισία σας.

Δώστε έμφαση στη στάση του σώματος 

Η σωστή στάση του σώματος παίζει βασικό ρόλο ακόμα κι αν κάθεστε ή κινείστε. Η σωστή θέση αποτελεί βασικό κομμάτι και στο stretching, καθώς παίζει ρόλο για την αποφυγή τραυματισμών. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει και η καλή φυσική κατάσταση που σημαίνει μεγαλύτερη ευλυγισία και μικρότερη πιθανότητα τραυματισμού κατά τη διάταση των σφιγμένων μυών.

Επικεντρωθείτε στους μυς που διατείνονται

Σταδιακά καθώς μπαίνετε στο παιχνίδι των διατάσεων, θα παρατηρήσετε ότι η μια πλευρά του σώματός σας δεν είναι ίδια με την άλλη, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να νιώθετε πιο ευλύγιστο το σώμα σας από τη μια πλευρά. Για να εξισορροπήσετε τις δυο μεριές του σώματός σας, δώστε μεγαλύτερη έμφαση στα μέρη που είναι πιο δύσκαμπτα.

Αναπνεύστε

Ένα μυστικό ευλυγισίας που εφαρμόζουν όσοι ασχολούνται με τη γιόγκα είναι, εκτός από το να συνδέουν την αναπνοή με την κίνηση, ότι δεν ξεχνούν ποτέ να αναπνέουν μέσα στις στατικές θέσεις. Μέσω της αναπνοής, το σώμα μαλακώνει και απελευθερώνεται και με τον καιρό θα παρατηρήσετε ότι θα καταφέρνετε να μπείτε όλο και πιο βαθιά στις θέσεις. Προσέξτε όμως να μην κρατάτε την αναπνοή σας.

Εξασκηθείτε συχνά

«Practice makes perfect» λένε στο εξωτερικό, το σημαντικό είναι πως όσο πιο συχνά κάνετε διατάσεις όλο και περισσότερο θα δείτε το σώμα σας να αλλάζει και να γίνεται πιο εύκαμπτο. Εάν μάλιστα κάνετε διατάσεις καθημερινά, τα οφέλη θα είναι πολλαπλά. Εναλλακτικά, φροντίστε να κάνετε stretching δύο με τρεις φορές την εβδομάδα.

Διαβάστε επίσης

Stretching: Οκτώ εύκολες ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε ενώ βλέπετε τηλεόραση

Stretching: Πέντε ασκήσεις που «λύνουν» τα πόδια μας