Εάν νομίζατε πως η κηπουρική έχει να κάνει μόνο με την ομορφιά του σπιτιού μας, τότε κάνετε λάθος. Η φροντίδα των φυτών είναι ιδιαίτερα ευεργετική για τον οργανισμό μας και την ευεξία μας, όπως αποδεικνύουν πλήθος ερευνών. Φανταστείτε ότι απλά και μόνο οι κινήσεις του σώματος μπορούν να συμβάλλουν στη διατήρηση του βάρους σε υγιή επίπεδα αλλά και να ρυθμίσουν την αρτηριακή πίεση. Η επαφή δε με το πράσινο στοιχείο βελτιώνει τη διάθεση και την ψυχική μας υγεία.

Ποιος δε θα ήθελε άλλωστε έστω και ένα μικρό μποστάνι στο μπαλκόνι του για να έχει καθημερινά φρέσκιες ντομάτες για τη σαλάτα; Με τον καιρό σύμμαχό σας, δεν είναι ποτέ αργά να φτιάξετε έναν μικρό παράδεισο ακόμα και σε ένα μικρό μπαλκόνι και να απολαμβάνεται τον καφέ σας το πρωί και το βραδινό σας με φίλους τις καλοκαιρινές βραδιές. Ανακαλύψτε παρακάτω όλα τα οφέλη της κηπουρικής για τον οργανισμό σας.

Καίτε θερμίδες 

Το ξέρατε ότι η κηπουρική θεωρείται άσκηση μέτριας έντασης; Μπορείτε να κάψετε εώς και 330 θερμίδες μόλις με μία ώρα ήπιας ενασχόλησης με τον κήπο, περισσότερες από όσες θα καίγατε με ήπιο περπάτημα για το ίδιο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με το αμερικανικό CDC (Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων). Μάλιστα, άντρες και γυναίκες που συμμετείχαν σε ένα κοινοτικό πρόγραμμα κηπουρικής, είχαν σημαντικά χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος σε σύγκριση με τους γείτονες τους, σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα (2013) στο American Journal of Public Health.

Μειώνει την αρτηριακή πίεση 

Μόλις 30 λεπτά σωματικής άσκησης μέτριου επιπέδου τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας μπορούν να αποτρέψουν και να ρυθμίσουν την υπέρταση. Οι ειδικοί συνιστούν την κηπουρική ή το καθάρισμα του κήπου από τα φύλλα με τσουγκράνα για 30-45 λεπτά ως ιδανικά παραδείγματα για να πετύχετε αυτό το στόχο.

Δυναμώνει τα κόκαλα 

Όταν κάνουμε δραστηριότητες εκτός σπιτιού στο φως του ήλιου, ο οργανισμός μας απορροφά βιταμίνη D, μια σημαντική βιταμίνη καθώς βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου.

Ξεχάστε το άγχος 

Σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση του 2017  22 διαφορετικών μελετών περιπτώσεων δημοσιευμένη στο Preventive Medicine Reports, η κηπουρική συσχετίζεται με τη μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης και άγχους. Για την ακρίβεια, σε ορισμένα νοσοκομεία «συστήνεται» η κηπουρική ως μέσο αποκατάστασης για ασθενείς που αναρρώνουν μετά από τραύματα, εγκεφαλικό επεισόδιο, χειρουργικές επεμβάσεις και άλλες περιπτώσεις. Αυτή η ενασχόληση τους βοηθά να ανακτήσουν και πάλι τον έλεγχο της κατάστασης τους μετά από μια περίοδο που ένιωθαν αβοήθητοι αλλά και τους διδάσκει μια ικανότητα που θα τους χαρίσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, συναισθήματα που είναι πιθανό να εξακολουθήσουν να έχουν και μετά τη νοσοκομειακή δομή.

Διαβάστε επίσης

Το workout που μας γυμνάζει και αποτελεί φυσικό αντικαταθλιπτικό

Αυτό είναι το καλύτερο φάρμακο: Νικά το στρες, διώχνει τον πόνο και δυναμώνει την άμυνα