Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την καθημερινότητα των παθόντων υπό κανονικές συνθήκες, υπό συνθήκες εγκλεισμού όμως φαίνεται πως η συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών επωφελήθηκε των περιοριστικών μέτρων. Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα νέας έρευνας, τα συμπτώματά τους βελτιώθηκαν όταν αναγκάστηκαν να παραμείνουν στο σπίτι, επιβεβαιώνοντας έτσι τη σύνδεση εντέρου-εγκεφάλου όσον αφορά τις γαστρεντερολογικές διαταραχές. Η έρευνα παρουσιάστηκε στην Εβδομάδα Πεπτικής Νόσου (DDW) για το 2021.
«Η αρχική μας υπόθεση ήταν η κατάσταση αυτών των ασθενών θα χειροτερέψει εξαιτίας του στρες και της πίεσης λόγω των περιοριστικών μέτρων» αναφέρει σχετικά ο Juan Pablo Stefanolo, γιατρός και επικεφαλής της παρούσας έρευνας στο Τμήμα Νευρογαστρεντερολογίας και Κινητικότητας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου de Clínicas José de San Martín στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής. «Πιστεύουμε ότι τα αποτελέσματα έχουν να κάνουν με την παραμονή στο σπίτι, διότι οι ασθενείς δεν εκτέθηκαν σε άγχος προερχόμενο από εξωτερικούς παράγοντες και στο σπίτι μπόρεσαν να αποφύγουν τους διατροφικούς πειρασμούς».
Οι ερευνητές στην Αργεντινή είδαν τις συνθήκες εγκλεισμού ως μια μοναδική ευκαιρία να μελετήσουν την επίδραση του άγχους της πανδημίας και των μειωμένων κοινωνικών συναναστροφών 129 ασθενών με Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, τα δεδομένα των οποίων είχαν ήδη στα χέρια τους από ένα παλιότερο ερευνητικό πρόγραμμα. Οι ασθενείς επανεξετάσθηκαν κατά τη διάρκεια του lockdown μέσω διαδικτυακής έρευνας που συμπεριελάμβανε έγκυρες μετρήσεις της σοβαρότητας του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου, το άγχος ή την κατάθλιψη, μαζί με ερωτήσεις που αφορούσαν παράλληλες ενοχλήσεις που θα μπορούσαν να νιώθουν όπως η καούρα, η παλινδρόμηση, τη δυσπεψία, τη χρόνια κόπωση, την ινομυαλγία αλλά και πονοκεφάλους.
Κατά τη διάρκεια αυτής της μακράς περιόδου lockdown στην Αργεντινή, οι ασθενείς με Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου μειώθηκαν από 65 σε 39. Η μετρήσεις για τη σοβαρότητα της νόσου παρουσίασαν πτώση 66 βαθμών, από 278 σε 212 σε μια κλίμακα 500 βαθμών. Ακόμα, τα συμπτώματα της νόσου όπως το άλγος, το πρήξιμο, η διάρροια, το άγχος και η σωματοποίησή του, η ινομυαλγία και τα συμπτώματα κόπωσης βελτιώθηκαν σημαντικά αυτή την περίοδο.
Οι ασθενείς που πάσχουν από γαστρεντερικές διαταραχές βιώνουν συμπτώματα παρόλο που δεν παρατηρούνται δομικές ή βιοχημικές διαταραχές στον οργανισμό τους. Η σύνδεση εγκεφάλου- εντέρου αναφέρεται κυρίως στο ρόλο που παίζει το άγχος και οι ψυχολογικές μεταπτώσεις στην ενεργοποίηση συμπτωμάτων που συνδέονται με την εντερική λειτουργία. Ο πονοκέφαλος, η καούρα και η παλινδρόμηση – όλα εκτός της κατηγορίας των λειτουργικών διαταραχών – επιδεινώθηκαν κατά τη διάρκεια της μελέτης, πιθανώς λόγω της αύξησης του βάρους που ανέφεραν σχεδόν το 60% των ασθενών.
«Τα αποτελέσματά μας ενισχύουν την ιδέα ότι το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, ή οι λειτουργικές γαστρεντερικές διαταραχές, έχουν σχέση και με ψυχολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες, καθώς και με τη διατροφή αλλά και άλλους παράγοντες» καταλήγει ο δρ. Stefanolo. «Ο άξονας του εντέρου-εγκεφάλου έχει πολλές όψεις».
Διαβάστε επίσης
Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Οι ασκήσεις που ανακουφίζουν
Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Η θεραπεία που μπορεί να δώσει λύση