Δεν αφορά τις κάλτσες, τη φόρμα, την πετσέτα ή οτιδήποτε περιλαμβάνεται στον αθλητικό εξοπλισμό. Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα του Κέντρου Μελέτης Διατροφοδραστικών Συστατικών του Πανεπιστημίου του Ουέστμινστερ, τα ενεργειακά ποτά με ροζ χρώμα μπορούν να δώσουν ώθηση στον αθλούμενο, χωρίς απαραιτήτως την πόση τους αλλά με την απλή χρήση τους για έκπλυση.

Τα πρωτότυπα ευρήματα που δημοσιεύονται στο Frontiers in Nutrition εξηγεί ο Christopher Bergland, πρώην αθλητής υπεραντοχής που πλέον ασχολείται με την επιστημονική έρευνα.

Τα ποτά που ξεγελούν τον εγκέφαλο

Στο πλαίσιο των πειραμάτων, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να τρέξουν για μισή ώρα σε διάδρομο γυμναστηρίου στον δικό τους ρυθμό και να αξιολογήσουν μέσω της κλίμακας υποκειμενικής αντίληψης της κόπωσης το βαθμό δυσκολίας της προσπάθειας να τρέξουν σε διαφορετικές φάσεις της 30λεπτης δοκιμής.

Στη διάρκεια της κάθε δοκιμής, οι συμμετέχοντες μπορούσαν να «βρέξουν» το στόμα τους με ένα διάφανο ποτό χαμηλών θερμίδων με γλυκαντικές ουσίες που έμοιαζε με νερό ή ένα αντίστοιχο ροζ διάλυμα, το ίδιο δηλαδή σκεύασμα με την προσθήκη λίγων σταγόνων βρώσιμου χρώματος.

Η μελέτη έδειξε ότι το ροζ ποτό βελτίωσε τις επιδόσεις των αθλητών κατά 4,4% και παράλληλα τους προκάλεσε μια αίσθηση ευεξίας η οποία έκανε το τρέξιμο πιο ευχάριστο και τις μεγαλύτερες αποστάσεις ευκολότερο να διανυθούν.

Προηγούμενες μελέτες έχουν καταλήξει ότι τα διαλύματα υδατανθράκων με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες μπορούν να βελτιώσουν τις αθλητικές επιδόσεις μειώνοντας την αίσθηση κόπωσης σε ασκήσεις μεγάλης έντασης. Εν προκειμένω, οι ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν αν ποτά με ελάχιστες θερμίδες πετυχαίνουν τα ίδια αποτελέσματα μέσω του φαινομένου placebo και την αντίστοιχη ενεργοποίηση των περιοχών ανταμοιβής του εγκεφάλου, όπως συμβαίνει με τους υδατάνθρακες.

«Τα ενεργειακά ποτά περιέχουν υδατάνθρακες από ζάχαρη ή γλυκαντικές ύλες όπως γλυκόζη, σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, σουκρόζη, είτε έχουν πρόσθετα αρώματα. Η συγκέντρωση σακχάρων και ηλεκτρολυτών στα ενεργειακά ποτά στοχεύουν στη γρήγορη ενυδάτωση και απορρόφηση. Αυτή η διαδικασία πρόσληψης των θρεπτικών συστατικών μπορεί να επιτευχθεί μόνο με υψηλής έντασης άσκηση για μια ώρα ή παραπάνω. Για κάποιον που δεν αθλείται, αυτά τα ενεργειακά δεν είναι παρά ποτά με πολλή ζάχαρη», αναφέρεται σε άρθρο της Σχολής Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ.

Η σημειολογία του ροζ χρώματος

Οι ερευνητές επέλεξαν το ροζ χρώμα για την πρωτοπόρα έρευνά τους καθώς ποτά σε αυτή την απόχρωση συνδέονται συνήθως με τη γλυκιά αίσθηση και επομένως το ερέθισμα για αναμονή σακχάρων και υδατανθράκων προηγείται της κατανάλωσής τους.

«Η επιρροή του χρώματος στις αθλητικές επιδόσεις έχει συγκεντρώσει καιρό τώρα το ενδιαφέρον, από την επίδρασή του μέσω του αθλητικού εξοπλισμού έως τον αντίκτυπό του στην τεστοστερόνη και τη μυϊκή δύναμη» ανέφερε ο Δρ Sanjoy Deb από την ερευνητική ομάδα. «Παρομοίως, ο ρόλος του χρώματος στη γαστρονομία χαίρει ευρείας απήχησης, με την υφιστάμενη βιβλιογραφία να εξετάζει τους τρόπους που τα οπτικά ερεθίσματα ή το χρώμα μπορούν να επηρεάσουν την επικείμενη αίσθηση της γεύσης από το φαγητό ή το ποτό», κατέληξε.

 

Διαβάστε επίσης

Κακό στα δόντια κάνουν τα ενεργειακά ποτά

Τα πασίγνωστα ποτά που αυξάνουν κατά 53% τα τριγλυκερίδια και απειλούν την καρδιά

Σίγουρα αποφεύγετε τη ζάχαρη; Όχι αν τρώτε αυτά τα 4 τρόφιμα με κρυμμένα σάκχαρα