Είναι ξεκάθαρο πως η άσκηση έχει οφέλη στην υγεία τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική. Πώς θα σας φαινόταν όμως αν μπορούσε να αποδειχθεί ότι είναι πιο σημαντική για την ψυχική υγεία ακόμα και από την οικονομική κατάσταση; Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στα Πανεπιστήμια Yale και Oxford, μάλλον έτσι είναι τα πράγματα!
Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Lancet οι επιστήμονες συνέλεξαν δεδομένα για τη σωματική συμπεριφορά και την ψυχική διάθεση περισσότερων από 1,2 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Από τους συμμετέχοντες ζητήθηκε να απαντήσουν στην ακόλουθη ερώτηση: «Πόσες φορές έχετε αισθανθεί άσχημα ψυχολογικά τις τελευταίες 30 ημέρες, για παράδειγμα, λόγω στρες, κατάθλιψης ή συναισθηματικών προβλημάτων;
Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν επίσης για τα έσοδα τους και τη σωματική τους δραστηριότητα. Μπορούσαν να επιλέξουν μεταξύ 75 τύπων φυσικής δραστηριότητας από δουλειές του σπιτιού μέχρι ποδηλασία και τρέξιμο.
Αυτοί που συνεχίζουν να είναι πιο ενεργοί φαίνεται να είναι γενικά πιο χαρούμενοι
Οι ερευνητές εντόπισαν ότι εκείνοι που ασκούνται τακτικά τείνουν να αισθάνονται άσχημα 35 μέρες το χρόνο ενώ οι όσοι δεν γυμνάζονται αισθάνονται άσχημα κατά μέσο όρο 18 μέρες περισσότερες.
Επιπρόσθετα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που γυμνάζονταν συχνά ένιωθαν τόσο καλά όσο εκείνοι που δεν αθλούνταν μεν, αλλά αμείβονταν με 25.000 δολάρια ετησίως περισσότερα.
Η άσκηση έχει ξεκάθαρα θετική επίδραση αλλά πόση είναι αρκετή; Σύμφωνα με την μελέτη τρεις έως πέντε προπονήσεις που διαρκούν από 30 έως 60 λεπτά ανά εβδομάδα είναι ιδανικά.
Περισσότερο από αυτό ωστόσο μπορεί να φέρει αντίθετο αποτέλεσμα – στην πραγματικότητα, η ψυχική υγεία των συμμετεχόντων που ασκούντο για περισσότερες από τρεις ώρες τη μέρα ήταν χειρότερη από εκείνους που δεν ήταν καθόλου ενεργοί σωματικά.
Οι επιστήμονες επίσης σημείωσαν ότι τα σπορ που περιλαμβάνουν κοινωνικοποίηση π.χ. τα ομαδικά αθλήματα, θα μπορούσαν να έχουν πιο θετικά αποτελέσματα στην ψυχική υγεία συγκριτικά με άλλα.
Παρότι το γεγονός ότι ούτε η ποδηλασία ούτε η αεροβική γυμναστική θεωρούνται πρακτικά ως ομαδικά σπορ, εντούτοις αυτές οι δραστηριότητες μπορούν επίσης να έχουν σημαντική θετική επίδραση για την ψυχική υγεία.