Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, τα εμβόλια για τον κορωνοϊό προσφέρουν αξιοσημείωτη αποτελεσματικότητα, η οποία επιτυγχάνεται λόγω των δύο δόσεων του εμβολίου. Τι γίνεται όμως εάν στο χρονικό διάστημα μεταξύ των δύο δόσεων νοσήσετε από κορωνοϊό; Και πόση απόσταση θα πρέπει ιδανικά να έχουν οι δόσεις μεταξύ τους; Αυτές και άλλες ερωτήσεις επιχειρεί να απαντήσει ο Δρ Manish Sadarangani, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου του British Columbia στο Βανκούβερ και διευθυντής του Κέντρου Αξιολόγησης Εμβολίων στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου της British Columbia.

Είναι σημαντικό να λάβω τη δεύτερη δόση πριν περάσει το διάστημα των τεσσάρων εβδομάδων;

Σε περίπτωση που καθυστερήσετε να λάβετε τη δεύτερη δόση, ακόμα και αν αυτό το διάστημα είναι κάποιες εβδομάδες, δε θα επηρεαστεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Τι συμβαίνει εάν νοσήσω από κορωνοϊό το χρονικό διάστημα μεταξύ των δόσεων; 

Είναι απίθανο να νοσήσετε από κορωνοϊό μετά την πρώτη δόση λόγω της επαρκούς αποτελεσματικότητας του εμβολίου. Παρόλα αυτά είναι σημαντικό να θυμάστε ότι χρειάζονται περίπου δύο εβδομάδες έτσι ώστε να ξεκινήσει η προστασία ενάντια στον κορωνοϊό μετά τη λήψη της πρώτης δόσης. Αν εκτεθείτε στον ιό τις πρώτες εβδομάδες αφότου λάβατε την πρώτη δόση, υπάρχει μια πιθανότητα να νοσήσετε από κορωνοϊο. Αλλά ακόμα και αν γίνει αυτό, θα πρέπει να γίνει κανονικά η χορήγηση και της δεύτερης δόσης.

Γιατί μερικοί άνθρωποι αντιδρούν διαφορετικά στο εμβόλιο;

Γενικά μιλώντας, λίγα εμβόλια έχουν αποτελεσματικότητα που φτάνει το 100% και αυτό γιατί το ανοσοποιητικό σύστημα του καθενός είναι διαφορετικό. Για το λόγο αυτό, για παράδειγμα, η ανοσοαπόκριση στους ηλικιωμένους πιθανότατα να είναι χαμηλότερη. Ακόμα, εάν έχετε προβλήματα υγείας που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα, το εμβόλιο μπορεί και σε αυτή την περίπτωση να μην λειτουργήσει απόλυτα αποτελεσματικά. Γι’ αυτό το λόγο, θα πρέπει να μείνετε σε επικοινωνία με το γιατρό σας. Υπάρχει όμως και άλλος ένας παράγοντας: ακόμα και αν πετύχει η ανοσολογική απόκριση του εμβολίου, εάν έχετε εκτεθεί σε αυξημένο ιιικό φορτίο, υπάρχει μια πιθανότητα να κολλήσετε.

Τα εμβόλια θα αποτρέψουν τη μετάδοση του κορωνοϊού; 

Από επιστημονική άποψη, δε γνωρίζουμε επειδή η πρόληψη μετάδοσης δεν ήταν μέρος των κλινικών δοκιμών. Αλλά όταν εμβολιαστεί μεγάλο μερος του πληθυσμού, θα έχουμε μείωση της μετάδοσης σε περίπτωση που τα εμβόλια εμποδίζουν τη μετάδοση.

Διαβάστε επίσης 

Κορωνοϊός και διατροφή: Τι να τρώμε και να μην τρώμε κατά το διάστημα παραμονής στο σπίτι

Κορωνοϊός: Οκτώ κινήσεις SOS που θωρακίζουν την άμυνα