Με τις αυξανόμενες ανάγκες χρόνου και τη συνεχή κούραση, πολλοί άνθρωποι βρίσκουν το να ασχοληθούν με την άσκηση όλο και πιο δύσκολο. Για πολλούς, ακόμη και η σκέψη της άσκησης μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά μπορεί να είναι κουραστική! Επίσης, η σταθερή πεποίθηση ότι η άσκηση υψηλής έντασης θα πρέπει να αποφεύγεται νωρίς το βράδυ λόγω της επίπτωσης που έχει στον ύπνο λειτουργεί αρνητικά.
Εντούτοις, μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Experimental Physiology υποστηρίζει ότι 30 λεπτά άσκησης και μάλιστα υψηλής έντασης που εκτελείται νωρίς το βράδυ δεν επηρεάζει αρνητικά τον βραδινό ύπνο και μπορεί επίσης να μειώσει το αίσθημα της πείνας.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Charles Sturt στην Αυστραλία ζήτησαν από 11 μεσήλικες άνδρες να ολοκληρώσουν τρεις πειραματικές δοκιμές για να διερευνήσουν τις συσχετίσεις ύπνου και όρεξης στην άσκηση που πραγματοποιήθηκε το πρωί (6 – 7 π.μ.), το απόγευμα (2 – 4 μ.μ.) και το βράδυ (7 – 9 μ.μ.).
Οι συμμετέχοντες ήταν υποχρεωμένοι να κάνουν ποδήλατο σε υψηλή ένταση. Πριν από την άσκηση είχε συλλεχθεί αίμα για να εξετάσουν τις ορμόνες που σχετίζονται με την όρεξη και αυτό έγινε και μετά το πέρας της, ενώ διεξήχθησαν και πολλαπλές εξετάσεις κατά τη διάρκεια του ύπνου για να εκτιμηθούν τα στάδιά του.
Τα αποτελέσματα δεν έδειξαν μόνο ότι η άσκηση το βράδυ δεν είχε επιβλαβή επίδραση στον επακόλουθο ύπνο, αλλά και ότι η απογευματινή και βραδινή άσκηση υψηλής έντασης σχετίζονταν με μεγαλύτερη μείωση της ορμόνης διέγερσης της πείνας, της γκρελίνης.
Δεδομένου ότι το μέγεθος του δείγματος αυτής της μελέτης ήταν σχετικά μικρό, θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί, δεδομένου κιόλας του ότι η ρύθμιση του ύπνου και της όρεξης επηρεάζεται από το φύλο και την ηλικία.