Τα προγράμματα αστικής αναδάσωσης δεν είναι μόνο απαραίτητα για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας, αλλά είναι επίσης ένας τρόπος για τη μείωση των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας. Ταυτόχρονα, οι χώροι πρασίνου αυξάνουν τη βιοποικιλότητα και μειώνουν τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής, καθιστώντας τις πόλεις πιο βιώσιμες.

Ξεκινώντας από αυτήν την υπόθεση, η έρευνα εστίασε στη Φιλαδέλφεια, στη φτωχότερη από τις 10 μεγαλύτερες πολιτεία των ΗΠΑ και με ποσοστό θνησιμότητας υψηλότερο από τον εθνικό μέσο όρο. Τα ευρήματα της μελέτης, δημοσιεύθηκαν στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού The Lancet: Planetary Health. Το συμπέρασμα που προτείνεται είναι ότι η αύξηση των δέντρων της πόλης κατά περίπου ένα τρίτο θα μπορούσε να αποτρέψει περισσότερους από 400 πρόωρους θανάτους το χρόνο και να εξοικονομήσει σχεδόν 4 δισεκατομμύρια δολάρια από το σχετικό οικονομικό κόστος.

Και μόνο μία αύξηση της τάξης του 10% στον αριθμό των δέντρων θα μπορούσε να αποτρέψει 376 πρόωρους θανάτους ετησίως, σύμφωνα με τη μελέτη που διεξήχθη από το ισπανικό Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας (ISGlobal, με έδρα στη Βαρκελώνη) και την Υπηρεσία Δασών των ΗΠΑ. Με τη σημείωση, ότι οι φτωχότερες αστικές γειτονιές θα έβλεπαν τα μεγαλύτερα οφέλη από την αύξηση των χώρων πρασίνου και της βλάστησης.