Γερμανοί και Βρετανοί επιστήμονες των Πανεπιστημίων Witten/Herdecike και Cambridge, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο American Journal of Clinical Nutrition, χώρισαν σε τρεις ομάδες 90 εθελοντές 19 έως 40 ετών και τους έβαλαν να πιουν ποτά με διαφορετική σειρά.
Η πρώτη ομάδα κατανάλωσε πρώτα μπύρα και μετά κρασί, η δεύτερη πρώτα κρασί και μετά μπύρα, ενώ η τρίτη είτε μόνο μπύρα είτε μόνο κρασί. Μετά από μία εβδομάδα το πείραμα επαναλήφθηκε, αλλά αυτή τη φορά είχαν αντιστραφεί οι ρόλοι, δηλαδή, αυτοί που είχαν πιει πρώτα μπύρα, τώρα ήπιαν κρασί – και το αντίστροφο.
Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να βαθμολογήσουν πόσο μεθυσμένοι ένιωθαν κάθε φορά προτού κοιμηθούν, σε μία κλίμακα από το μηδέν ως το δέκα, καθώς επίσης να βαθμολογήσουν σε μία κλίμακα από μηδέν ως 56 το hangover της επόμενης μέρας με βάση τα σχετικά συμπτώματα (ναυτία, πονοκέφαλος, κόπωση, δίψα, στομαχόπονος, ταχυπαλμία, απώλεια όρεξης κ.λπ.).
Το βασικό συμπέρασμα ήταν ότι ήταν το μεθύσι και τα «μεθεόρτιά» του δεν διέφεραν ουσιαστικά ανάλογα με τη σειρά που είχαν καταναλωθεί τα ποτά. Απλώς οι γυναίκες είχαν ελαφρώς χειρότερο σκορ hangover σε σχέση με τους άνδρες, καθώς το ποτό τις επηρεάζει περισσότερο.
«Δεν βρήκαμε να υπάρχει αλήθεια στην αντίληψη ότι αν κανείς πιει μπύρα πριν από το κρασί, θα κάνει πιο ήπιο μεθύσι από ό,τι αν κάνει το αντίστροφο», δήλωσε ο επικεφαλής Γερμανός ερευνητής Joran Kochling. «Στην πραγματικότητα αν πιει κανείς αρκετά από οποιοδήποτε αλκοολούχο ποτό, πιθανότατα θα έχει hangover».
«Μπορεί να είναι δυσάρεστα τα hangover, αλλά θα πρέπει να θυμόμαστε ότι έχουν τουλάχιστον ένα σημαντικό όφελος: αποτελούν ένα προστατευτικό προειδοποιητικό σημάδι, που έχει βοηθήσει τους ανθρώπους ανά τους αιώνες να αλλάζουν την μελλοντική συμπεριφορά τους. Με άλλα λόγια, μας βοηθάνε να μαθαίνουμε από τα λάθη μας», ανέφερε ο Δρ. Kai Hensel του Κέιμπριτζ. «Δυστυχώς το hangover είναι αναπόφευκτο και δεν μπορούμε να το αποφύγουμε πίνοντας τα ποτά με μια ορισμένη σειρά», πρόσθεσε.
Τα συμπτώματα του hangover, σύμφωνα με τους επιστήμονες, συμβαίνουν, όταν τα υψηλότερα του φυσιολογικού επίπεδα του αλκοόλ στο αίμα ελαχιστοποιούνται έως εκμηδενίζονται. Η όλη διαδικασία περιέργως δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητή επιστημονικά, αλλά πιστεύεται ότι οφείλεται σε ένα συνδυασμό αφυδάτωσης, ανοσολογικής απόκρισης και διαταραχών του μεταβολισμού και των ορμονών.
Το hangover μπορεί να επηρεαστεί από τις πρόσθετες ουσίες, πέρα από την περιεκτικότητα σε αλκοόλ, που αλλάζουν το χρώμα και τη γεύση του ποτού και οι οποίες συνήθως επιδεινώνουν τα συμπτώματα. Κάτι που, για παράδειγμα, σύμφωνα με τους ερευνητές, εξηγεί γιατί το ουίσκι «μπέρμπον» προκαλεί χειρότερο μεθύσι από ό,τι η βότκα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ