Υπάρχουν αμέτρητες έρευνες κάθε είδους που υποστηρίζουν ότι η ήπια, χρόνια και συστηματική άσκηση ωφελεί πραγματικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ενώ παράλληλα βελτιώνει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ανταποκρίνονται στα εμβόλια. Για παράδειγμα, επιδημιολογικές μελέτες που δείχνουν ότι οι άνθρωποι που είναι ενεργοί υφίστανται σημαντικά λιγότερες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού ανά έτος σε σχέση με τους λιγότερο δραστήριους.
Λίγη θεωρία πρώτα: Το ανοσοποιητικό σύστημα έχει τρεις κύριες γραμμές άμυνας. Η άσκηση βοηθά στη διατήρηση της κανονικής λειτουργίας καθενός από αυτά. Η πρώτη γραμμή άμυνας αποτελείται από φυσικούς φραγμούς, όπως το δέρμα, το οποίο εμποδίζει τους παθογόνους παράγοντες να εισέρχονται στο σώμα. Η δεύτερη γραμμή άμυνας αποτελείται από την «έμφυτη» ανοσία, η οποία αποτελείται κυρίως από κύτταρα όπως τα ουδετερόφιλα που είναι τα πρώτα ανοσοκύτταρα που ανταποκρίνονται στις μολύνσεις. Η τρίτη γραμμή άμυνας είναι η «επίκτητη» ανοσία, η οποία αποτελείται κυρίως από κύτταρα που ονομάζονται Τ και Β λεμφοκύτταρα. Η άσκηση έχει σημαντικό θετικό αντίκτυπο και στις τρεις αυτές γραμμές άμυνας, εμποδίζοντας και αποκρούοντας τους ιούς, ανάμεσά τους φυσικά και τον κορωνοϊό.
Μάλιστα, για να δοκιμάσουν την ανοσολογική λειτουργία, πολλές μελέτες έχουν χρησιμοποιήσει εμβόλια. Τα εμβόλια είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να δούμε πώς λειτουργεί το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς ελέγχουν τη συνδυασμένη ικανότητα πολλών διαφορετικών κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος να συντονίζουν και να παράγουν αντισώματα. Η έρευνα χορήγησης εμβολίων μετά από παρατεταμένη άσκηση ακόμη και μετά από τρέξιμο μαραθωνίου έδειξε ότι οι αποκρίσεις αντισωμάτων δεν καταστέλλονται.
Παράλληλα, λοιπόν, με όλα αυτά που κάνετε για να αποφύγετε τον ιό και να παραμείνετε αλώβητοι στις συναντήσεις μαζί του, είναι απαραίτητο να ασκείστε. Η τακτική μέτρια ένταση αερόβιας άσκησης – όπως το περπάτημα ή το τζόκινγκ – είναι ευεργετική για τη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας του ανοσοποιητικού. Θα πρέπει να επιδιώξετε να κάνετε περίπου 150 λεπτά από αυτούς τους τύπους άσκησης την εβδομάδα ή περίπου 20’ ημερησίως. Η πιο έντονη αερόβια άσκηση -όπως το τρέξιμο ή η ποδηλασία – είναι επίσης ωφέλιμη για την ανοσολογική λειτουργία, ενώ και η εκγύμναση με βάρη έχει επίσης οφέλη.
Μία ώρα γυμναστική έξι ημέρες την εβδομάδα, θα σας θωρακίσει απέναντι στον κορωνοϊο, αν φυσικά παίρνετε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, κοιμάστε καλά και διατρέφεστε σωστά.