Η περίοδος των γιορτών μπορεί να τελείωσε, οι βόλτες στο βουνό και το χιόνι όμως, για πολλούς συνεχίζονται. Άλλωστε τώρα είναι ακόμη καλύτερη εποχή για χειμερινά σπορ όπως σκι και χιονοσανίδα, ακόμη και για παιχνίδι με το έλκηθρο για τους πιο αρχάριους, μια και ο κόσμος στις πλαγιές είναι λιγότερος. Από την άλλη μεριά όμως, δεν μειώνεται στο ελάχιστο η ανάγκη για προσοχή και επαγρύπνηση κατά την ενασχόληση με τα χειμερινά σπορ, μια και κανένας δεν θα ήθελε να καταλήξει στα επείγοντα του νοσοκομείου με σπασμένο πόδι. Η αλήθεια είναι ότι αυτή την περίοδο οι τραυματισμένοι σκιέρ είναι τακτικοί πελάτες των νοσοκομείων όχι μόνο της χώρας μας, αλλά και των χωρών που προσφέρουν τη δυνατότητα χειμερινών σπορ, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις Η.Π.Α.
Όπως μάλιστα επισημαίνει ο φυσίατρος κ. Λάμπρος Παπούλιας με βάση τα στοιχεία της Επιτροπής Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων των ΗΠΑ (US Consumer Product Safety Commission) σε ετήσια βάση στις Η.Π.Α. τα περιστατικά ατυχημάτων που σχετίζονται με το σκι και αντιμετωπίστηκαν στα επείγοντα των νοσοκομείων και σε ιατρεία ξεπερνούν τα 110.000. Σε αυτά δε, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και τους τραυματισμούς από τη χρήση χιονοσανίδας που φτάνουν τους 80.000. Στο σκι έχει παρατηρηθεί ότι πολλοί τραυματισμοί οφείλονται σε απώλεια της ισορροπίας λόγω πρόσκρουσης με άλλον σκιέρ, ενώ στη χιονοσανίδα ένα σύνηθες αίτιο τραυματισμού είναι τα άλματα.
Οι πιο συχνοί τραυματισμοί
«Ο πιο συχνός τραυματισμός στους σκιέρ είναι η ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου», εξηγεί ο κ. Παπούλιας. “Είναι ένας σύνδεσμος στο γόνατο που συνδέει το μηριαίο οστό με την κνήμη και η ρήξη του αποτελεί την πιο συχνή κάκωση στους σκιέρ, όπως και στους ποδοσφαιριστές” συνεχίζει. Ακολουθούν τα διαστρέμματα της ποδοκνημικής άρθρωσης, καθώς και ένας μάλλον σπάνιος για τον γενικό πληθυσμό τραυματισμός του χεριού που ονομάζεται και “αντίχειρας του σκιέρ” όπου τραυματίζεται ένας σημαντικός σύνδεσμος του αντίχειρα. Για εκείνους που κάνουν χιονοσανίδα οι τραυματισμοί είναι παρόμοιοι, εκτός από εκείνους που αφορούν τον αντίχειρα, μια αυτοί σχετίζονται με τον εξοπλισμό του σκιέρ (το μπατόν). Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι το σκι και η χιονοσανίδα είναι αθλήματα υψηλών απαιτήσεων και μπορεί οι συνηθέστεροι τραυματισμοί να είναι συνδεσμικοί, ωστόσο ελλοχεύει και ο κίνδυνος πιο σοβαρών τραυματισμών, όπως οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και οι κακώσεις της σπονδυλικής στήλης.
Για την προστασία μας
Υπάρχουν τρόποι και στρατηγικές μπορούν να σας προφυλάξουν από τραυματισμούς στα χειμερινά σπορ. Τα κυριότερο σημείο που πρέπει να προσέξετε είναι το καλό ζέσταμα πριν ξεκινήσετε. Βάσει ερευνών οι κρύοι μύες είναι επιρρεπείς σε τραυματισμούς. Μια καλή ιδέα είναι να κάνετε λίγους γύρους με αργό ρυθμό σε εύκολες πίστες, ώστε να ολοκληρώσετε το ζέσταμα. Ακόμη παίζει σημαντικό ρόλο ο κατάλληλος εξοπλισμός και τα σωστά ρούχα που ζεσταίνουν χωρίς να βαραίνουν. «Το κυριότερο όμως που πρέπει να προσέξετε είναι να μην έρχεστε στα όριά σας, γιατί οι περισσότεροι τραυματισμοί συμβαίνουν προς το τέλος της αθλητικής δραστηριότητας, στο τελικό στάδιο. Όταν είστε κουρασμένοι λοιπόν, καλό είναι να μην συνεχίζετε» επισημαίνει ο κ. Λάμπρος Παπούλιας. Επομένως πείτε «όχι» στην επιθυμία σας γι’ αυτή την τελευταία «κατεβασιά» και αφού σταματήσετε, φροντίστε να κάνετε διατάσεις στους μύες που καταπονήθηκαν. Μια ακόμη σημαντική παράμετρος είναι να σταματάτε την προσπάθεια αν νιώσετε ότι πονάτε ή πιέζεστε. Μην ξεχνάτε ότι το σκι και η χιονοσανίδα είναι αθλήματα υψηλών απαιτήσεων και αυτό το δεδομένο αυξάνει και την πιθανότητα των τραυματισμών. Σε κάθε περίπτωση εάν τραυματιστείτε, λύνετε τις δέστρες, αποφεύγετε να πατήσετε το πόδι σας και περιμένετε να σας παραλάβουν και να σας μεταφέρουν στο πλησιέστερο κέντρο υγείας ή νοσοκομείο για την αντιμετώπιση της κατάστασής σας.
Τι να προσέξετε για την αποφυγή τραυματισμών
Επιλέγετε τον σωστό εξοπλισμό καθώς και διαδρομές στο βουνό στα πλαίσια των δυνατοτήτων και του επιπέδου σας. Απαραίτητη προϋπόθεση για όσους αποφασίζουν να κάνουν σκι ή χιονοσανίδα είναι να ξέρουν πώς να φρενάρουν και κυρίως πώς να πέφτουν. Ένας έμπειρος εκπαιδευτής μπορεί να σας βοηθήσει σ’ αυτόν τον τομέα.
Βάλτε τα σκι ή ανεβείτε στη χιονοσανίδα μόνο αν νιώθετε σίγουροι για την φυσική σας κατάσταση. Εάν χρειαστεί διαλέξτε πιο απλές διαδρομές με μικρή κλίση και χαμηλές απαιτήσεις.
Μην αμελείτε την κατανάλωση νερού, πριν ξεκινήσετε σκι, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά.
Να είστε σίγουροι ότι ξέρετε πώς να ανεβείτε και να κατεβείτε από τα λιφτ. Επίσης πρέπει να είστε εξοικειωμένοι με τους βασικούς κανόνες συμπεριφοράς και ασφάλειας στην πίστα.
Προσαρμόζετε την ταχύτητα σας ανάλογα με τις δυνατότητες σας, τις εκάστοτε συνθήκες χιονιού, την ορατότητα και την κίνηση που έχει η πίστα.
Ακόμη φροντίστε τον εξοπλισμό σας, βεβαιωθείτε ότι είναι κατάλληλος και σωστά ρυθμισμένος για εσάς. Να ελέγχετε πάντα τις δέστρες πριν ξεκινήσετε. Πρέπει να είναι ρυθμισμένες με βάση το ύψος και το βάρος σας, αλλά και το επίπεδό σας στο σκι.
Κάνετε σκι με παρέα και φροντίστε ο ένας να βλέπει τον άλλον. Εάν προηγηθείτε περιμένετε τον συναθλητή σας. Μην βγαίνετε εκτός πίστας.