Νέα έρευνα του κέντρου Θεωρητικών Νευροεπιστημών του Πανεπιστημίου Baylor υπό την αιγίδα του National Science Foundation, ανέδειξε την ευεργετική δράση της μουσικής, και ιδιαίτερα ενός συγκεκριμένου συνθέτη, στις ακαδημαϊκές επιδόσεις φοιτητών. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Neurobiology of Learning and Memory.
Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές στρατολόγησαν 50 φοιτητές ηλικίας 18 έως 33 ετών, στους οποίους ζητήθηκε να παρακολουθήσουν με τον δικό τους ρυθμό μια διαδραστική online διάλεξη και για δύο ολόκληρες νύχτες να υποβληθούν σε μελέτη ύπνου (πολυσομνογραφία) για τον έλεγχο διαταραχών κατά τον ύπνο.
Κατά τη διάρκεια της διάλεξης, ένας υπολογιστής αναπαρήγε για την πειραματική ομάδα απαλές μελωδίες: Απόσπασμα από τη σονάτα του «Σεληνόφωτος», του Λ. Β. Μπετόβεν, το πρώτο μέρος από την «Άνοιξη» του Α. Βιβάλντι και το «Nocturne» του Σοπέν. Για την ομάδα ελέγχου χρησιμοποιήθηκαν λευκοί ήχοι, ενώ σημειώνεται πως οι φοιτητές δεν γνώριζαν σε ποια ομάδα ανήκουν.
Το συγκεκριμένο βράδυ, οι ερευνητές από το εργαστήριο ύπνου του Baylor με τη χρήση ηλεκτροδίων και υπολογιστών, παρακολούθησε τον ύπνο τόσο της ομάδας ελέγχου όσο και της πειραματικής ομάδας. Μόλις οι ερευνητές αντιλαμβάνονταν πως το υποκείμενο περνούσε στο στάδιο του βαθέως ύπνου ώστε να εξασφαλιστεί πως δεν θα ξυπνήσει από τη μελωδία, αναπαρήγαν είτε την επιλεγμένη κλασσική μουσική είτε λευκό θόρυβο για 15 λεπτά- ανάλογα με την ομάδα στην οποία ανήκε ο φοιτητής.
Σύμφωνα με τον Michael K. Scullin, Ph.D., καθηγητή Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης και διευθυντή του εργαστηρίου ύπνου του Πανεπιστημίου Baylor, η έρευνα θέλησε να διαπιστώσει αν με αυτή τη μέθοδο οι φοιτητές προσλάμβαναν ουσιαστικά τις πληροφορίες σε αντίθεση με τη στείρα παπαγαλία. «Ανακαλύψαμε ότι οι φοιτητές που άκουγαν μουσική κατά τον ύπνο βελτίωσαν τις επιδόσεις τους στις εξετάσεις της επόμενης ημέρας κατά 18%. Επιπλέον, τα αποτελέσματα ήταν πιο έντονα στους συμμετέχοντες που έδειξαν αυξημένη δραστηριότητα στον μετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου κατά τον βαθύ ύπνο.
Ωστόσο, κατά την επανάληψη του πειράματος εννέα μήνες αργότερα, η επίδραση της μουσικής είχε ασθενήσει. Τα ποσοστά επιτυχίας μειώθηκαν κατακόρυφα, με όλους τους φοιτητές να αποτυγχάνουν και τις συνολικές επιδόσεις κατά μέσο όρο κάτω από 25% και για τις δύο ομάδες. Εντούτοις, η επαναλαμβανόμενη ενεργοποίηση μνήμης (TMR) μπορεί να βοηθήσει κατά τη διάρκεια του βαθέως ύπνου, όταν οι μνήμες επανενεργοποιηθούν και μεταφερθούν από προσωρινή μνήμη του εγκεφάλου, εγκεφαλικά τμήματα μόνιμης αποθήκευσης.
Αποτελεσματικές συγκεκριμένες μουσικές επιλογές
Για το πείραμα, οι ερευνητές απέκλεισαν συγκεκριμένα ήδη μουσικής όπως η τζαζ λόγω του έντονου ρυθμού, τραγούδια με στίχους γιατί αποσπούν την προσοχή και ήχους ωκεανού και ambient μουσικής γιατί είναι αδιάφοροι. Εν αντιθέσει, η κλασσική μουσική αποτελεί ήδη επιλογή πολλών φοιτητών για συνοδεία κατά τη μελέτη τους.
Αυτό που ο Δρ. Scullin θέλησε να διευκρινίσει, είναι πως τα ευρήματα δεν συνδέονται με το φαινόμενο Μότσαρτ, σύμφωνα με το οποίο η ακρόαση συνθέσεων του μουσικού αποφέρει καλύτερες βαθμολογίες στις εξετάσεις. Οι συνεχείς δοκιμές με τη μουσική του Μότσαρτ, έδειξαν πως είτε το φαινόμενο δεν επαναλαμβάνεται, είτε η καλύτερη απόδοση οφειλόταν αυστηρά στην αυξημένη διέγερση κατά την ακρόαση πιο ενεργητικής και ρυθμικής μουσικής.
Τέλος, οι ερευνητές σημείωσαν πως βασίστηκαν σε προηγούμενες μελέτες, οι οποίες είχαν αποδείξει πως αναμνήσεις σχετικές με αισθητήριες εμπειρίες όπως η όσφρηση κάποιας μυρωδιάς ή η ακρόαση μιας μελωδίας, εντείνονται με την επανάληψη. Το νέο εύρημα έδειξε πως οι μνήμες αυτές μπορούν να ενισχυθούν κατά τον βαθύ ύπνο.
Διαβάστε επίσης:
Ποιοι άνθρωποι μπορούν να μάθουν γρηγορότερα μουσική
Η μουσική ενισχύει τον εγκέφαλο των πρόωρων βρεφών
Επιληψία: Η μουσική που αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης