Εάν θέλετε να κάνετε λιγότερα νοητικά λάθη, επιχειρήστε να διαλογιστείτε προτείνει έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Brain Sciences.
Οι ερευνητές επιστράτευσαν 200 ανθρώπους που δεν είχαν διαλογιστεί ποτέ και τους καθοδήγησαν σε μια ανοιχτή συνεδρία διαλογισμού. Ο σκοπός της συνεδρίας δεν ήταν ο κλασικός μιας συνεδρίας διαλογισμού (δηλαδή δεν απαιτούσε να εστιάσει κάποιος σε ένα αντικείμενο ή μια λειτουργία όπως λόγου χάρη η αναπνοή ή μια οπτική εικόνα). Αντιθέτως ο σκοπός του συγκεκριμένου τύπου διαλογισμού ήταν να εστιάσει κάποιος περισσότερο στα συναισθήματα και τις αισθήσεις του σώματος.
Μετά τον διαλογισμό οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν τεστ σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τα οποία κλήθηκαν να ολοκληρώσουν εν μέσω πλήθους σκόπιμων περισπασμών. Η εγκεφαλική τους δραστηριότητα καταγράφηκε από ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα τόσο κατά τον διαλογισμό όσο και στην φάση των τεστ.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν οι συμμετέχοντες που είχαν διαλογιστεί, έκαναν έναν λάθος στο τεστ και το αναγνώριζαν το ηλετκροεγκεφαλογράφημα έδειχνε αύξηση σε συγκεκριμένα νευρωνικά σήματα που αντιπροσωπεύουν την ικανότητα του εγκεφάλου να αναγνωρίζει λάθη.
Παρότι η έρευνα δεν βρήκε ότι ο διαλογισμός μείωσε τον αριθμό σφαλμάτων στη διάρκεια του τεστ, φάνηκε ότι η εξάσκησή του συνδέθηκε με καλύτερη αντίληψη και αναγνώριση των λαθών. Ένα κρίσιμο βήμα δε στη μείωση των σφαλμάτων είναι η αναγνώρισή τους, ούτως ώστε να μην τα επαναλάβουμε στο μέλλον.