Η καραντίνα στο σπίτι για μια αβέβαιη χρονική περίοδο δημιουργεί τέσσερις παράγοντες που θέτουν σε κίνδυνο τον υγιή ύπνο σε οποιοδήποτε άτομο. Ας εξετάσουμε αυτούς τους παράγοντες έναν προς ένα και ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να αντιστρέψουμε την κατάσταση.

Έλλειψη έκθεσης στο ηλιακό φως που ρυθμίζει το κιρκαδικό σύστημα, δηλαδή το βιολογικό ρολόι του οργανισμού, το οποίο απορρυθμίζεται με το να παραμένουμε συνεχώς σε περιβάλλοντα με τεχνητό φως.

Αντιμετώπιση: Για να διατηρήσετε το κιρκαδικό σας σύστημα ισχυρό, είναι σημαντικό να δημιουργήσετε ένα σταθερό πρόγραμμα για όλη την οικογένεια, το οποίο θα περιλαμβάνει έκθεση σε φωτεινό φως για τουλάχιστον 1 ώρα περίπου την ίδια ώρα κάθε πρωί στο μπαλκόνι, την αυλή ή το πάρκο.

Μειωμένη σωματική δραστηριότητα που -όταν δεν υφίσταται- δεν προάγει τον ομοιοστατικό μηχανισμό ύπνου.

Αντιμετώπιση: Για να διατηρηθεί ο ομοιοστατικός μηχανισμός ύπνου, μια ημερήσια δόση σωματικής δραστηριότητας είναι υψίστης σημασίας. Κάντε γιόγκα, στατικό ποδήλατο, κάμψεις, κοιλιακούς ή σηκώστε λίγα βάρη.

Αύξηση ανησυχίας το βράδυ πριν την κατάκλιση λόγω της αβεβαιότητας της κατάστασης.

Αντιμετώπιση: Ακούστε μουσική, δείτε ευχάριστες σειρές και κωμωδίες ή απλώς μοιραστείτε τις σκέψεις σας με τον σύντροφό σας. Επίσης μια συνεπής ρουτίνα χαλάρωσης / διαλογισμού λίγο πριν την κατάκλιση βοηθά στην είσοδο σε μια νύχτα απεμπλοκής, ηρεμίας και ηρεμίας.

Μετατροπή του υπνοδωματίου σε χώρο εργασίας και αναψυχής αντί για ύπνου, με το να καθόμαστε όλη τη μέρα σε αυτό.

Αντιμετώπιση: Ακόμη και αν μένετε σε ένα μικρό σπίτι μπορείτε να οριοθετήσετε τα πράγματα. Χρησιμοποιήστε το κρεβάτι μόνο για ύπνο, έτσι ώστε το σώμα σας να εκπαιδεύεται να εκλαμβάνει το κρεβάτι ως ένα σήμα για να αποκοιμηθεί γρήγορα.