Η χωρίς ακρότητες υγιεινή διατροφή μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία, υποστηρίζει Αυστραλός ερευνητής που συντόνισε μία κολοσσιαία (από την άποψη του δείγματος) έρευνα που συσχετίζει την ευδιαθεσία με τη διατροφή.

Μια ανάλυση δεδομένων από σχεδόν 46.000 ανθρώπους διαπίστωσε ότι οι (λογικές) δίαιτες για απώλεια βάρους, αύξηση των θρεπτικών συστατικών και μείωση λίπους,  μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης.
Συγκεκριμένα, ο Δρ. Joseph Firth, επίτιμος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και ερευνητής στο NICM Health Research Institute στο Πανεπιστήμιο Western Sydney, στην Αυστραλία, υποστήριξε ότι οι ως τώρα έρευνες δεν μπορούσαν να αποδείξουν ότι η βελτίωση της διατροφής θα μπορούσε να ωφελήσει την ψυχική υγεία. Αλλά, στη νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Psychosomatic Medicine, αυτό δεν ισχύει. Τουναντίον, η μελέτη παρέχει πειστικές αποδείξεις ότι η διατροφική βελτίωση μειώνει σημαντικά τα συμπτώματα της κατάθλιψης, ακόμη και σε άτομα χωρίς διαγνωσμένες καταθλιπτικές διαταραχές.

Η μελέτη συνέδεσε στοιχεία από 16 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές που εξέτασαν τις επιδράσεις των διατροφικών παρεμβάσεων (δίαιτας) σε συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους. Αν και η συντριπτική πλειονότητα του δείγματος δεν έπασχε από κατάθλιψη, η μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι υποβάλλονταν σε λογικές δίαιτες, για τη μείωση του λίπους ή απλώς για μια πιο πλούσια διατροφή σε θρεπτικά συστατικά (φυτικές ίνες, φρούτα και λαχανικά) ένιωθαν καλύτερα ψυχικά. Όταν μάλιστα οι διαιτητικές παρεμβάσεις συνδυάστηκαν με την άσκηση, παρατηρήθηκε μεγαλύτερη βελτίωση στα καταθλιπτικά συμπτώματα ή απλώς στην ευδιαθεσία που παρουσίαζαν τα άτομα. «Ασφαλώς απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να εξεταστούν οι επιπτώσεις των διαιτητικών παρεμβάσεων σε άτομα με κλινικά διαγνωσμένες ψυχιατρικές καταστάσεις», ανέφερε ο ερευνητής.