Συγκοινωνούντα δοχεία φαίνεται πως είναι η σωματική άσκηση και η υγιεινή διατροφή σύμφωνα με νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Τέξας που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Obesity.
Οι επιστήμονες εξέτασαν 2.680 νεαρούς ενήλικες οι οποίοι δεν ασκούνταν ούτε πρόσεχαν τη διατροφή τους και παρατήρησαν ότι μετά από δεκαπέντε εβδομάδες άσκησης, κατά τη διάρκεια των οποίων είχε ζητηθεί από τους συμμετέχοντες να μην προβούν εσκεμμένα σε αλλαγές της διατροφής τους, εκείνοι τελικά στράφηκαν από μόνοι τους προς πιο υγιεινές επιλογές  όπως το  άπαχο κρέας, τα φρούτα και λαχανικά αφήνοντας κατά μέρος τις παλαιότερες προτιμήσεις τους για τηγανητά και πρόχειρο φαγητό.

Είναι σημαντικό το ότι οι συμμετέχοντες δεν έλαβαν κάποια οδηγία για αλλαγή των διατροφικών τους συνηθειών αλλά το επέλεξαν μόνοι τους. Παρότι αυτή η μελέτη δεν εξέτασε τον μηχανισμό ο οποίος λειτουργεί πίσω από αυτές τις αλλαγές, προηγούμενη έρευνα έδειξε πως η μεσαίας έντασης άσκηση μπορεί να μειώσει την προτίμηση σε τροφές υψηλού λίπους στα πειραματόζωα μέσα από αλλαγές στα επίπεδα της ορμόνης ντοπαμίνης.

«Η αλλαγή στις συνήθειες άσκησης μπορεί να επηρεάσει τη διατροφική συμπεριφορά. Ένας από τους λόγους που χρειάζεται να προωθήσουμε την σωματική άσκηση είναι για τις υγιείς συνήθειες που μπορεί να δημιουργήσουμε σε άλλους τομείς. Αυτός ο συνδυασμός είναι πανίσχυρος», δήλωσε η Molly Bray, επικεφαλής της έρευνας.

Η έρευνα εξέτασε ανθρώπους μεταξύ 18 και 35 ετών, μία κομβική περίοδο για τους νέους ενήλικες ώστε να διαμορφώσουν υγιεινές συνήθειες.

«Πολλοί άνθρωποι σε αυτή τη μελέτη δεν γνώριζαν ότι είχαν έναν ενεργό, υγιή άνθρωπο μέσα τους. Ορισμένοι από αυτούς νόμιζαν πως το μέγεθός τους και τα κιλά τους δεν ήταν κάτι που μπορούσε να αλλάξει. Πολλοί από αυτούς τους νέους ανθρώπους τώρα προσέχουν τι τρώνε και αποφάσισαν να εντάξουν την γυμναστική για πρώτη φορά στη ζωή τους» δήλωσε η Δρ. Molly Bray, συγγραφέας της μελέτης.