Πολλές απρόσμενες μικρές στιγμές αμηχανίας για τις οποίες δεν είσαι ποτέ προετοιμασμένος ή προετοιμασμένη και όπου δυστυχώς, η χαρά μετατρέπεται γρήγορα σε δυσφορία.

Όπως εκείνες οι ευχάριστες στιγμές με την οικογένεια όπου τα τρανταχτά γέλια σου προκάλεσαν μια διαρροή, χωρίς να το περιμένεις και αναγκάστηκες να σηκωθείς βιαστικά από τον καναπέ, ενώ όλοι σε κοιτούσαν παραξενεμένοι. Αλλά και στο θέατρο που ένιωσες τόσο άσχημα διαπιστώνοντας ότι είχες χάσει τον έλεγχο της κύστης σου.

Επίσης στην προπόνηση, που την ώρα των αναπηδήσεων, η δυσάρεστη αίσθηση της υγρασίας σε φρέναρε και σκεφτόσουν αν μπορείς να συνεχίσεις και αν οι διπλανοί σου το κατάλαβαν.

Ένα τρανταχτό γέλιο, ένας δυνατός βήχας, ένα ξαφνικό φτέρνισμα σε κρατούν πίσω, σε γεμίζουν ντροπή και αμηχανία. Οι επισκέψεις στην τουαλέτα είναι συχνές, ακόμη και το βράδυ, με αποτέλεσμα ο ύπνος να κατακερματίζεται, ενώ παράλληλα η δυσφορία για τη δυσκολία σου να κρατηθείς, παρότι το θες, σε πνίγει, σε φρενάρει και σε κρατά πίσω σε κάθε σου βήμα.

Και μετά αρχίζεις να το σκέφτεσαι διπλά. Να κρατιέσαι πίσω σε κάθε δραστηριότητα. Αναβάλεις την εκδρομή με την παρέα, λέγοντας μια άσχετη δικαιολογία, μειώνεις τις επισκέψεις στο γυμναστήριο, σε πιάνει φόβος την ώρα που σου έρχεται ένα δυνατό φτέρνισμα. Προσπαθείς να θωρακίσεις το κρεβάτι και το κάθισμα του αυτοκινήτου από τα ατυχήματα. Και η κατάσταση δεν βελτιώνεται, η αμηχανία και η ενόχληση μεγαλώνουν – πλέον βάζεις φρένο σε πολλά κεφάλαια της ζωής σου.

Ο φόβος σου είναι αληθινός. Και το πρόβλημα επίσης. Πρόκειται για την υπερλειτουργική κύστη και την ακράτεια, που τελευταία παρουσιάζουν ιδιαίτερη αύξηση, τόσο σε γυναίκες όσο και σε άνδρες, όχι μόνο μεγαλύτερης ηλικίας αλλά και νεότερους, κυρίως λόγω της καθιστικής ζωής, των πολλών ωρών εργασίας, αλλά και της αποφυγής έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας μέσω ουρολόγου.

Το σύνδρομο υπερλειτουργικής κύστης χαρακτηρίζεται από ένα σύνολο συμπτωμάτων με κυρίαρχη την επιτακτικότητα και τη συχνουρία, ενώ μπορεί να συνοδεύεται από επιτακτική ακράτεια και νυκτουρία. Η επιτακτικότητα είναι το σύμπτωμα μιας ξαφνικής επιθυμίας για ούρηση, που είναι δύσκολο να ανασταλεί.

Από την άλλη μεριά, ως ακράτεια ούρων περιγράφεται οποιαδήποτε αναφερόμενη ακούσια απώλεια ούρων. Πρόκειται για ένα σύμπτωμα και όχι για μια ασθένεια που μπορεί να εμφανίζεται είτε ως απώλεια λίγων σταγόνων ούρων, είτε ως πλήρης αδυναμία συγκράτησης των ούρων.

Με βάση πληθυσμιακή μελέτη 16.776 ανδρών και γυναικών άνω των 40 ετών, φάνηκε ότι η συχνότητα της υπερλειτουργικής κύστης στην Ευρώπη είναι 15,6% για τους άνδρες και 17,4% για τις γυναίκες. Ο αριθμός αυτός είναι ακόμα μεγαλύτερος, αν αναλογιστεί κανείς ότι πολλές γυναίκες δεν αναφέρουν καν το πρόβλημα στον γιατρό, εξαιτίας του φόβου, της ντροπής ή και της εσφαλμένης άποψης ότι δεν υπάρχει θεραπεία.

Και όμως η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν λύσεις, αρκεί να τις συζητήσετε με τον ουρολόγο!

Επομένως η σωστή διάγνωση από τον Ουρολόγο είναι το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ουρήσεις πάνω από 8 φορές το 24ωρο που συνοδεύονται από επιτακτικότητα με σχετικά μικρούς όγκους ούρησης θέτουν τη διάγνωση του συνδρόμου. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρώτα θα πρέπει να έχουν αποκλειστεί άλλες παθολογικές καταστάσεις που σχετίζονται με την ίδια συμπτωματολογία, ενώ στους άνδρες χρειάζεται να συνεκτιμηθούν τα συμπτώματα σχετιζόμενα με Καλοήθη Υπερπλασία του Προστάτη.

Αφού γίνει η σωστή διάγνωση τότε θα συσταθούν και τα μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως λιγότερος καφές ή οινοπνευματώδη είναι πολύ βοηθητικές.

Ιδιαίτερα αποτελεσματικές κρίνονται και οι ασκήσεις πυελικού εδάφους με σκοπό να αναχαιτίσουν τη σύσπαση της κύστης και να αναστείλουν την επιτακτικότητα.

Επίσης στις μέρες μας υπάρχουν πολλά φαρμακευτικά σκευάσματα που έχουν υψηλή αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση του συνδρόμου, ενώ στις περιπτώσεις που οι προηγούμενες θεραπείες αποτυγχάνουν, άλλες επεμβατικές μέθοδοι θεραπείας όπως η ενδοκυστική έγχυση ειδικών φαρμακευτικών ουσιών και η ηλεκτρική νευροδιέγερση μπορούν να δώσουν αποτελέσματα.

Εάν θέλετε να κερδίσετε την αυτοεκτίμησή σας και να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας, εάν θέλετε να μην κρατιέστε πίσω στη ζωή μιλήστε για το πρόβλημα και αναζητήστε ιατρική βοήθεια για την αντιμετώπιση του.

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Ακράτειας (WCW) αποτελεί ετήσια επιστημονική – ενημερωτική εκδήλωση, που καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της International Continence Society (ICS) από τον Ιούνιο του 2009 και περιλαμβάνει δραστηριότητες που αναπτύσσονται σε όλο τον κόσμο, με πρωταρχικό στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού αλλά, και του υγειονομικού προσωπικού, σε θέματα σχετικά με το πρόβλημα της ακράτειας ούρων. Υπό το πρίσμα αυτό, σκοπός της Παγκόσμιας Εβδομάδας Ακράτειας είναι να επιστήσει την προσοχή και να αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτές τις συνθήκες και να δώσει στους πάσχοντες την εμπιστοσύνη για να ζητήσουν βοήθεια και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.

Περισσότερες πληροφορίες για το θέμα της ακράτειας, και της υπερλειτουργικής κύστης, αλλά και του τρόπου να τα αντιμετωπίσετε μπορείτε να βρείτε εδώ