Από την ηλικία των 65 ετών και μετά, η πιθανότητα εκδήλωσης άνοιας σε ανθρώπους χωρίς οικογενειακό ιστορικό κυμαίνεται γύρω στο 3%, όμως ο κίνδυνος αυξάνεται σε 6-12% για εκείνους που φέρουν κάποιο γενετικό δεσμό με την πάθηση, σύμφωνα με τον Δρ. Andrew Budson, λέκτορα νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, ο οποίος ηγήθηκε μιας νέας σχετικής μελέτης.
Όπως επισημαίνει ο ειδικός,η ανάπτυξη πρώιμων συμπτωμάτων σε άτομα με ηλικία ίδια με αυτή που ήταν ένα μέλος της οικογένειάς τους εκδήλωσαν άνοια αποτελεί συχνό φαινόμενο.
Γι’αυτό, το καλύτερο που έχετε να κάνετε να βρίσκεστε πάντα σε εγρήγορση για συμπτώματα όπως προβλήματα στη βραχυπρόθεσμη μνήμη, στην οργάνωση και την προετοιμασία γευμάτων, στην έγκαιρη εξόφληση λογαριασμών, στην υπενθύμιση ιατρικών ή επαγγελματικών ραντεβού, κ.α. Πολλά από αυτά τα συμπτώματα μπορεί να ξεκινήσουν αργά και να αρχίσουν να επιδεινώνονται, επομένως αν εσείς ή κάποιος άλλος παρατηρήσει πρώιμα σημάδια άνοιας, καλό θα είναι να επισκεφθείτε άμεσα τον γιατρό σας, καθώς μια έγκαιρη διάγνωση μπορεί να σας βοηθήσει να αποκομίσετε τα βέλτιστα οφέλη των διαθέσιμων θεραπειών.
Πρόληψη με αλλαγές στον τρόπο ζωής
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ίαση για την άνοια και κανένας 100% βέβαιος τρόπος να προστατευθεί κανείς από τη διαταραχή. Ωστόσο, αν έχετε κάποια γενετική σύνδεση με αυτή, υπάρχει τρόπος να μειώσετε τον κίνδυνο, ενσωματώνοντας συγκεκριμένες συμπεριφορές που έχουν υποδειχθεί από μελέτες ως προστατευτικές.
Μεταξύ αυτών:
- Η τακτική αεροβική άσκηση
- Η υγιεινή διατροφή, όπως η μεσογειακή
- Η αποχή από το κάπνισμα
- Η περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ (όχι περισσότερο από ένα ποτό την ημέρα)
«Οι ίδιες συνήθειες του τρόπου ζωής που προστατεύουν τον μέσο άνθρωπο από την άνοια, είναι αυτές που μπορούν να βοηθήσουν και κάποιον με οικογενειακό ιστορικό άνοιας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δρ. Budson.
Τα λεγόμενα του ειδικού βασίζονται σε μια μελέτη του 2017, η οποία εξέταζε τον συσχετισμό ανάμεσα στις επιλογές του τρόπου ζωής, το οικογενειακό ιστορικό και τον κίνδυνο άνοιας, με τους ερευνητές να αξιολογούν σχεδόν 200.000 ανθρώπους μέσης ηλικίας 64 ετών χωρίς συμπτώματα άνοιας.
Συγκέντρωσαν πληροφορίες σχετικά με τις συνήθειες του τρόπου ζωής των συμμετεχόντων, όπως η άσκηση, η διατροφή, το κάπνισμα και το αλκοόλ, ενώ ο γενετικός κίνδυνος αξιολογήθηκε μέσω ιατρικών αρχείων και οικογενειακού ιστορικού.
Μετά από δεκαετή παρακολούθηση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι με υψηλότερη γενετική βαθμολογία, δηλαδή αυτοί με σοβαρό οικογενειακό ιστορικό άνοιας, παρουσίαζαν μειωμένο κίνδυνο της νόσου αν είχαν επίσης υψηλή βαθμολογία στον τρόπο ζωής. Με άλλα λόγια, τα ευρήματα αυτά υποδείκνυαν ότι η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής θα μπορούσε να αποτρέψει την άνοια, ακόμα κι η διαταραχή έχει προσβάλει ήδη αρκετά μέλης της οικογένειας.
Στους συμμετέχοντες με χαμηλή βαθμολογία στον τρόπο ζωής και υψηλή στον γενετικό τομέα, οι πιθανότητες ανάπτυξης άνοιας ήταν διπλάσιες σε σύγκριση με όσους ακολουθούσαν έναν υγιεινό τρόπο ζωής.