Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι ο ένας στους τρεις ενήλικες δεν κοιμάται επαρκώς το βράδυ. Τα αίτια της κακής ποιότητας ύπνου είναι διαφορετικά για τον καθένα – άλλοι ξενυχτούν παρακολουθώντας τηλεόραση ή την οθόνη του κινητού τους, ενώ άλλοι δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν.

Όταν δεν κοιμόμαστε επαρκώς η κούραση και η αδυναμία συγκέντρωσης την επόμενη μέρα είναι μόνο ένα μικρό μέρος του προβλήματος επισημαίνει ο Δρ. Sogol Javaheri με ειδίκευση στον ύπνο στο συνεργαζόμενο με το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ Νοσοκομείο Brigham and Women’s.

Οι άνθρωποι που συστηματικά κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες τη νύχτα έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων, καθώς και διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκία. Αν και ο ακριβής μηχανισμός παραμένει άγνωστος, οι διαταραχές στην πίεση του αίματος και τη ρύθμιση του σακχάρου είναι πιθανό να παίζουν σημαντικό ρόλο. Οι ανεπαρκείς ώρες ύπνου αυξάνουν επίσης τα επίπεδα των ορμονών του στρες, καθώς και εκείνα της φλεγμονής τα οποία με τη σειρά του επιτείνουν τον κίνδυνο για την καρδιά.

Υπολογίζεται ότι το 15-24% των ενηλίκων ταλαιπωρούνται από αϋπνία που σχεδόν πάντα οδηγεί σε ανεπαρκείς ώρες ύπνου.

Οι καρδιακοί κίνδυνοι που σχετίζονται με την αϋπνία δεν έχουν διερευνηθεί σε  βάθος συγκριτικά με εκείνους της μικρής διάρκειας ύπνου, εν μέρει εξαιτίας διαφορών στον τρόπο με τον οποίο οι ερευνητές μετρούν και ορίζουν την αϋπνία, λέει ο Δρ. Sogol Javaheri. Ωστόσο, υπάρχουν στοιχεία που συνδέουν την αϋπνία με μεγαλύτερο κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης και καρδιακής νόσου, ειδικά σε ασθενείς που ταλαιπωρούνται από αϋπνία και ανεπαρκείς ώρες ύπνου.

Επομένως πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας ώστε να συμπληρώσουμε τις ώρες του ύπνου μας θωρακίζοντας με αυτό τον τρόπο και την υγεία της καρδιάς μας. Ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση σύμφωνα με τον Δρ. Sogol Javaheri είναι να μειώσουμε την έκθεσή μας σε πηγές μπλε φωτός που διαταράσσουν την έκκριση μελατονίνης όπως οι οθόνες του κινητού και του τάμπλετ, αλλά και στην ίδια την τηλεόραση που μας κρατά ξύπνιους λόγω περιεχομένου, τουλάχιστον μία με δύο ώρες πριν την κατάκλιση.

Μπορούμε επίσης να ασχοληθούμε με κάτι χαλαρωτικό 15 λεπτά πριν πέσουμε στο κρεβάτι όπως το διάβασμα ή το άκουσμα ευχάριστης μουσικής.

Εάν τυχόν ξυπνήσουμε στη διάρκεια της νύχτας και δυσκολευόμαστε να αποκοιμηθούμε δεν βοηθά να ελέγχουμε διαρκώς το ξυπνητήρι.

Τέλος η ενασχόληση μια μορφής φυσικής δραστηριότητας – όχι όμως τις βραδινές ώρες – φαίνεται να βοηθά στην ποιότητα του ύπνου, την αποφυγή των διαταραχών ύπνου και της αϋπνίας.

Σε περίπτωση που το πρόβλημα επιμένει αναζητήστε την βοήθεια ενός ειδικού για το ενδεχόμενο λήψης φαρμακευτικής αγωγής που θα διευκολύνει την έλευση του ύπνου και θα ξεκουράσει τον οργανισμό σας.