Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει τον εαυτό σας να έχει την προσοχή του στραμμένη κάπου αλλού, τη στιγμή που θα έπρεπε να είναι συγκεντρωμένη σε μια συγκεκριμένη εργασία. Τα φαινόμενο αυτό μπορεί να αποτελεί καθημερινότητα για κάποιους ανθρώπους, γι’αυτό και οι περισσότεροι από εμάς δεν του δίνουμε ιδιαίτερη σημασία.
Όπως, όμως, επισημαίνει ο Δρ. Joel Salinas, νευρολόγος από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, μπορεί να σχετίζεται με μια αρκετά ευάλωτη εγκεφαλική διαδικασία, την εκτελεστική λειτουργία, που μας βοηθά να προγραμματίζουμε, να παίρνουμε αποφάσεις και -κυρίως- να συγκεντρωνόμαστε.
Η εκτελεστική λειτουργία φτάνει στο αποκορύφωμά της στα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης και μετά αρχίζει σταδιακά να φθίνει, ευτυχώς με αρκετά αργούς ρυθμούς.
Αν, λοιπόν, θέλετε να βελτιώσετε την ικανότητα συγκέντρωσης και μνήμης, υπάρχουν ορισμένες στρατηγικές που προτείνει ο Δρ. Salinas και μπορείτε να ακολουθήσετε για να το πετύχετε.
Εντοπίστε την έλλειψη προσοχής σας. Παρατηρείστε σε τι κατάσταση βρίσκεστε όταν χάνετε τη συγκέντρωσή σας. Για παράδειγμα, όταν διαβάζετε ένα βιβλίο και νιώθετε ότι η προσοχή σας αποδυναμώνεται, κάνετε μια νοητή επισήμανση όταν συμβαίνει.
Κάνετε διαλογισμό. Το είδος διαλογισμού που λέγεται ενσυνειδητότητα σας διδάσκει πώς να επαναφέρετε σκέψεις του παρελθόντος στο παρόν, όταν το μυαλό σας κλονίζεται, ενώ σας βοηθά και να διαχειριστείτε το στρες και το άγχος, τα οποία μπορεί να συμβάλουν στην έλλειψη συγκέντρωσης.
Διώξτε τους περισπασμούς. Αλλάξτε αντικείμενα που βρίσκονται στο χώρο και ίσως σας αποσπούν την προσοχή, όπως αντικείμενα που παράγουν ήχους ή φως. Επιπλέον, απενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις στο κινητό σας τηλέφωνο, όταν απαιτείται προσήλωση και ενεργοποιήστε τους αποκλεισμούς στο διαδίκτυο για να μην μπείτε στον πειρασμό.
Δουλέψτε σε χρονικά όρια. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η εργασία σε μικρά διαστήματα χρόνου, με περιόδους ανάπαυσης στο μεταξύ, μπορεί να βοηθήσει στη συγκέντρωση, καθώς η προσοχή μας τείνει να φθίνει μετά από κάποιο χρονικό σημείο. Το πόσο μεγάλο θα είναι το διάστημα εργασίας εξαρτάται από τις δυνατότητες του καθενός.
Απασχολήστε το μυαλό σας. Κάνετε περισσότερες δραστηριότητες που εμπλέκουν τις ικανότητες της εκτελεστικής σας λειτουργίας, όπως η εκμάθηση μιας νέα δεξιότητας. Η διαδικασία αυτή απαιτεί συγκέντρωση και προσοχή, διεγείροντας έτσι και την πνευματική προσπάθεια.
Επανεξετάστε τη φαρμακευτική σας αγωγή. Κάποια φάρμακα, ειδικά αυτά για την αϋπνία, το άγχος ή τον πόνο, μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε κούραση. Σημειώστε οποιαδήποτε σύνδεση ανάμεσα στα φάρμακα και τυχόν δυσκολίες στην προσοχή και αναφέρετέ τη στον γιατρό σας για να την τροποποίηση ή την αλλαγή τους.
Προσέξτε την κατανάλωση καφεΐνης και ζάχαρης. Μια ξαφνική εκτόξευση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μπορεί να επηρεάσει την προσοχή. Και, ενώ μια μικρή ποσότητα καφεΐνης μπορεί να σας δώσει μια προσωρινή πνευματική ώθηση, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει υπερδιέγερση και να επηρεάσει την ικανότητά σας να παραμείνετε συγκεντρωμένοι.
Παραμείνετε κοινωνικοί. Η κοινωνικοποίηση προστατεύει από τη μοναξιά, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, άγχος και στρες, δηλαδή παράγοντες που επηρεάζουν την προσοχή.