Η γυμναστική είναι το τελευταίο πράγμα που θα σκεφτόταν κάποιος που υποφέρει από κρυολόγημα. Κι όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, η σωματική άσκηση θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα.
Σύμφωνα με τον Δρ. Jayson Loeffert, αθλητίατρο στην κλινική Penn State Health, η σωματική δραστηριότητα αυξάνει τους παλμούς και εξασφαλίζει τη σωστή κυκλοφορία του αίματος, διευκολύνει την αναπνευστική λειτουργία και συμβάλλει στην απελευθέρωση ενδορφινών, γνωστών και ως «ορμόνες της ευτυχίας».
Προσαρμόστε την άσκηση στα μέτρα σας
Υπάρχουν ωστόσο αρκετοί παράγοντες που επηρεάζουν τον χρόνο και την ένταση της γυμναστικής όταν είμαστε κρυολογημένοι. Γι’ αυτό μειώστε την ένταση της άσκησης σε περίπτωση που:
- νιώθετε κόπωση γρηγορότερα λόγω της κατάστασης της υγείας σας
- υποφέρετε από ρινική συμφόρηση ή ακούτε συριγμό κατά την αναπνοή
- νιώθετε έντονη κόπωση ή έχετε ανεξέλεγκτο βήχα
Επίσης προτιμήστε την άσκηση σε κλειστούς χώρους αν δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε εξαιτίας της χαμηλής θερμοκρασίας και του ξηρού αέρα στους υπαίθριους χώρους.
Εάν πέρα από συνάχι, καταρροή και δακρύροια έχετε και πυρετό μάλλον πρέπει να αποφύγετε την άσκηση. Σύμφωνα με τον Δρ. Loeffert, η άσκηση μπορεί να προκαλέσει αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος και όταν έχετε πυρετό, η θερμοκρασία σας είναι ήδη υψηλότερη από την κανονική. Περαιτέρω αύξησή της θα ήταν επιβλαβής για την υγεία.
Τέλος, σε περίπτωση που είστε άρρωστος και ασκείστε σε γυμναστήριο ή άλλους κοινόχρηστους χώρους, είτε κάνετε κοινή χρήση εξοπλισμού, να καλύπτετε πάντα το στόμα σας με το εσωτερικό του αγκώνα σας όταν βήχετε ή φτερνίζεστε, για να μη μεταφέρετε τα μολυσμένα σταγονίδια στις παλάμες σας. Μετά το πέρας της άσκησης, απολυμάνετε τον εξοπλισμό με κάποιο απολυμαντικό τζελ ή αντισηπτικά μαντηλάκια.