Για να γνωρίζουμε αν είμαστε λεπτοί, πολύ αδύνατοι, κανονικοί, υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, η πιο διαδεδομένη μέθοδος αυτή τη στιγμή είναι ο υπολογισμός του Δείκτη Μάζας Σώματος.

Διαιρούμε το βάρος μας σε κιλά με το ύψος μας σε μέτρα υψωμένο στο τετράγωνο. Υπάρχει, ωστόσο, ένα πρόβλημα σε αυτό τον υπολογισμό: οι μύες είναι πολύ βαρύτεροι από το λίπος. Άρα, ένας μυώδης άνθρωπος θα έχει μεγαλύτερο Δείκτη Μάζας Σώματος, πράγμα που μπορεί να τον κατατάσσει στους υπέρβαρους, χωρίς απαραίτητα να ισχύει κάτι τέτοιο.

Υπάρχει πλέον και μία διαφορετική προσέγγιση για τη μέτρηση του κινδύνου, ένας νέος δείκτης που μετρά ταυτόχρονα την παχυσαρκία και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων: η περίμετρος του λαιμού.

Αν δεν καταφέρνετε πια να κλείσετε άνετα τον γιακά στο πουκάμισό σας, το κύριο πρόβλημα δεν είναι ότι θα φαίνεστε ατημέλητοι, αλλά ότι είστε εκτεθειμένοι σε σοβαρές ασθένειες. Η περίμετρος του λαιμού είναι ένας ανεξάρτητος δείκτης καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαβήτη, υπέρτασης, μειωμένης καλής χοληστερόλης και άπνοιας κατά τη διάρκεια του ύπνου. Πολλές έρευνες έχουν γίνει πάνω σε αυτό το θέμα.

Οι τιμές έχουν ως εξής: Στα παιδιά των έξι ετών, μία έρευνα έδειξε ότι από 28 εκατοστά και πάνω ο κίνδυνος για παχυσαρκία αυξανόταν κατά 3,6. Στους ενήλικες, τώρα: καθώς φαίνεται, στις γυναίκες ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων αρχίζει να εμφανίζεται από τα 36 εκατοστά και πάνω, ενώ στους άνδρες από τα 39 εκατοστά.

Μετρήστε την περίμετρο του λαιμού σας και σημειώστε τον αριθμό. Θα διαπιστώσετε πού βρίσκεστε. Αν ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος από όσο πρέπει, είναι βέβαιο ότι, αφού χάσετε βάρος και κάνετε γυμναστική, θα μειωθεί και αυτός με τη σειρά του.

Πηγή: Υγεία: Τα μυστικά της καλής ζωής, Δρ. Φρεντερίκ Σαλντμάν – Εκδόσεις Πατάκη