Με το πατινάζ αυξάνονται οι καύσεις και μπορείτε να κάψετε έως και 200 θερμίδες με μόλις μισή ώρα στην παγοπίστα. Τα οφέλη όμως του ice scating δεν εξαντλούνται στις θερμίδες που καίτε. Άλλωστε το πατινάζ είναι για μικρούς και μεγάλους και προσφέρει εγκύμναση αλλά και πολύ γέλιο, προσφέροντας παράλληλα μια μοναδική αίσθηση.

Στην παγοπίστα
Πηγαίνετε με γάντια, σκούφο και κασκόλ – θα τα χρειαστείτε. Επίσης καλό είναι να έχετε μαζί και μια αλλαξιά ρούχα καθώς και κάλτσες (ιδιαίτερα αν έχετε μαζί σας και τα παιδιά) επειδή οι συχνές πτώσεις θα βρέξουν τα ρούχα σας και κάποια στιγμή θα χρειαστεί να τα αλλάξετε.
Φορέστε μακριές κάλτσες μέχρι τη γάμπα (και όχι καλτσάκια) για να βάλετε πιο εύκολα τα παγοπέδιλα.

Εάν είστε αρχάριοι ζητήστε από έναν δάσκαλο να σας δείξει τα βασικά δηλαδή τη θέση του σώματος και των ποδιών, το φρενάρισμα και το κυριότερο την τεχνική των πτώσεων, μια και στην αρχή θα υπάρξουν αρκετές και είναι σημαντικό να γίνουν με τον σωστό τρόπο για την αποφυγή τραυματισμών.

Στο πατινάζ τα γόνατα είναι λυγισμένα, οι γλουτοί σφιχτοί και ο κορμός γέρνει ελαφρώς προς τα εμπρός. Όταν αισθανθείτε ότι χάνετε την ισορροπία σας, προσπαθείτε να πέσετε στα γόνατά σας βάζοντας τις παλάμες κάτω. Σε περίπτωση πτώσης σηκώνεστε όσο πιο γρήγορα μπορείτε και είτε συνεχίζετε είτε βγαίνετε από την πίστα. Για να σηκωθείτε λυγίζετε το ένα πόδι βάζετε τα χέρια σας στο λυγισμένο γόνατό και δίνετε μια ώθηση για να σταθείτε. Όσο για το φρενάρισμα ο πιο απλός τρόπος είναι ενώνοντας τις μύτες των παγοπέδιλων μπροστά μας ούτως ώστε να σχηματίσουν το σχήμα ανάποδο V.

Τι γυμνάζει το ice scating

Το πατινάζ είναι πολύ καλή καρδιοαναπνευστική άσκηση. Δυναμώνει τους γλουτούς, τους τετρακέφαλους και τους οπίσθιους μηριαίους. Γυμνάζει και τους κοιλιακούς καθώς και τους ραχιαίους επειδή ο κορμός πρέπει να είναι ενεργοποιημένος την ώρα που γλιστράμε στον πάγο. Επίσης εξασκεί την ισορροπία.

Photo by Kelli McClintock on Unsplash