Η περίοδος που διανύουμε είναι ιδιαίτερα επίφοβη για κρυολόγημα και γρίπη, με τις συμβουλές των ειδικών να ποικίλλουν ανάμεσα στα αντιγριπικά εμβόλια, το τακτικό πλύσιμο των χεριών και την αποφυγή επαφής με κάποιον που είναι άρρωστος. Μήπως, όμως, υπάρχει και κάτι άλλο που μπορούμε να κάνουμε;
Οι παράγοντες που κάνουν τον ιό της γρίπης έναν ιδιαίτερα δυνατό αντίπαλο είναι πολλοί. Μεταδίδεται ακόμα και μέσω του αέρα, επιβιώνει σε επιφάνειες έως και 48 ώρες και επιβιώνει ακόμα και όταν πλένουμε τα χέρια μας σε διάστημα μεγαλύτερο της μίας ώρας. Τα χαρακτηριστικά αυτά καθιστούν τα απολυμαντικά υγρά και μαντηλάκια ισχυρούς συμμάχους κατά τη διάρκεια της έξαρσης της εποχικής γρίπης.
«Οι πιο κοινές ασθένειες μεταδίδονται μέσω των χεριών, γι’αυτό και η υγιεινή τους είναι το σημαντικότερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για να προστατευθούμε», αναφέρει ο Charles Gerba, μικροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Arizona, η καριέρα του οποίου επικεντρώθηκε στον εντοπισμό βακτηρίων που βρίσκονται από το κάθισμα της τουαλέτας και τους δίσκους φαγητού στο αεροπλάνο μέχρι την οθόνη του υπολογιστή και το τηλεχειριστήριο στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου.
Ο ίδιος, λοιπόν, συμβουλεύει ότι πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας κάθε φορά που επιστρέφουμε στο σπίτι, ενώ προτείνει και κάποιες άλλες πρακτικές που καλό θα είναι να έχουμε στο μυαλό μας για την αποφυγή της εποχικής γρίπη.
Να κοιμάστε επαρκώς. Μια μελέτη του 2015 που δημοσιεύθηκε στο Sleep βρήκε ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερες από έξι ώρες κάθε βράδυ είναι πιο ευάλωτοι στο κρυολόγημα και τη γρίπη.
Να απολυμαίνετε τηλέφωνα και tablet. Πρόκειται για συσκευές που χρησιμοποιούμε συνεχώς, αγγίζοντας παράλληλα και άλλες επιφάνειες, πράγμα που διευκολύνει τη διασπορά των μικροβίων. Χρησιμοποιήστε απολυμαντικά μαντηλάκια για να καθαρίσετε το κινητό σας τηλέφωνο μια φορά την ημέρα.
Να πίνετε τσάι. Μια ανασκόπηση τελευταίων μελετών που δημοσιεύθηκε το 2018 στο Molecules υποδεικνύει ότι οι κατεχίνες, ένα φλαβονοειδές αντιοξειδωτικό συστατικό που υπάρχει στο τσάι, ενδεχομένως να αναστέλλει την τον πολλαπλασιασμό του ιού της γρίπης στον οργανισμό.
Να τρώτε καλά και να λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη D. Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη D μπορεί να ενδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να καταπολεμήσει τη λοίμωξη. Πλούσιες πηγές βιταμίνης D είναι τα λιπαρά ψάρια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και φυσικά ο ήλιος. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν είναι εκτενής η βιβλιογραφία που δείχνει ότι η βιταμίνη D συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου νόσησης ή μετάδοσης της γρίπης, ωστόσο η σωστή διατροφή είναι πολύ σημαντική για να διασφαλίσετε την άμεση απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Να προσέχετε σε ποιους χώρους πηγαίνετε. Τα μεγάλα πλήθη που συγκεντρώνονται στα πολυκαταστήματα ειδικά την περίοδο των γιορτών μπορεί να σας κάνουν ένα… ανεπιθύμητο δώρο. Αν επιλέξετε να επισκεφθείτε έναν τέτοιο χώρο, θυμηθείτε να έχετε μαζί σας απολυμαντικό χεριών και να καθαρίσετε αμέσως τα χέρια του παιδιού, αν το αφήσετε να παίζει σε κάποιο εσωτερικό παιδότοπο όσο εσείς ψωνίζετε.
Να μην αγγίζετε το πρόσωπό σας. Τα μάτια, η μύτη και το στόμα είναι τα βασικά σημεία εισόδου των βακτηρίων στον οργανισμό. Αν συνηθίζετε να τρίβετε τα μάτια και τη μύτη σας ή να τρώτε τα νύχια σας, καλό θα είναι να προσπαθήσετε να σταματήσετε αυτή την κακή συνήθεια, τουλάχιστον κατά την περίοδο έξαρσης της γρίπης.