Δεν υπάρχει ούτε εμβόλιο ούτε θεραπεία για να καταπολεμήσουμε τη νόσο Αλτσχάιμερ. Προς το παρόν, δεν έχουμε στα χέρια μας παρά μόνο την πρόληψη ώστε να την αντιμετωπίσουμε. Συγκρίνοντας πάσχοντες από αυτή τη νόσο με υγιή άτομα, οι ερευνητές κατάφεραν να αναδείξουν την ύπαρξη ασπίδων προστασίας απέναντι στη νόσο.
Παράγοντες κινδύνου και προστασίας
Τα περιττά κιλά ενισχύουν σημαντικά τον κίνδυνο για εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ, όπως άλλωστε και η αρτηριακή πίεση. Είναι απαραίτητο να ελέγχουμε τακτικά την αρτηριακή μας πίεση. Ο διαβήτης ευνοεί επίσης την εμφάνιση αυτής της ασθένειας. Είναι καλό να ελέγχουμε το σάκχαρό μας και να φροντίζουμε να διατηρούμε τα επίπεδά του στα φυσιολογικά όρια. Η μείωση της ζάχαρης στη διατροφή θα συμβάλει σημαντικά σε αυτή την προσπάθεια.
Είναι πολύ σημαντικό επίσης να μην υπάρχει έλλειψη σε βιταμίνη D. Μία απλή εξέταση αίματος μας επιτρέπει να μάθουμε αν μας λείπει ή όχι η εν λόγω βιταμίνη. Αν κάτι τέτοιο ισχύει, ο γιατρός μπορεί να σας τη συνταγογραφήσει. Η βιταμίνη D παράγεται σε μεγάλες ποσότητες από τον ήλιο, όμως τα ρούχα που φοράμε δεν επιτρέπουν την επαφή του ήλιου με το δέρμα μας.
Η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών θα μπορούσε να λειτουργήσει προληπτικά. Η καθημερινή κατανάλωση καφέ ( όχι περισσότερα από τρία φλιτζάνια), κανέλας και DHA (δεϋδροεπιανδροστερόνη) βοηθά σημαντικά. Πρόκειται για καλά λιπαρά που έχουν προστατευτική δράση. Η DHA ενισχύει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου και βελτιώνει τη μνήμη. Βρίσκεται για παράδειγμα σε ψάρια όπως το σκουμπρί, οι σαρδέλες, ο άγριος σολομός, καθώς και τα φουντούκια. Για να καταπολεμήσουμε τη νόσο Αλτσχάιμερ πρέπει να επιστρατεύσουμε όλα μας τα όπλα.
Η φυσική άσκηση σε καθημερινό επίπεδο (τουλάχιστον 30 λεπτά χωρίς διάλειμμα), η καλλιέργεια κοινωνικών επαφών, ή η επαγγελματική μας δραστηριότητα είναι πράγματα που θεωρούνται θεμελιώδη.