Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ανθυγιεινή διατροφή και η καθιστική ζωή θέτουν την υγεία σε κίνδυνο. Αναλογιζόμενοι λοιπόν τις επιλογές βελτίωσης βλέπουμε ότι η γυμναστική και η στροφή στην υγιεινή διατροφή είναι μονόδρομος. Θα πρέπει ωστόσο να αλλάξουμε μία συνήθεια κάθε φορά ή και τις δυο μαζί;

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Northwestern βρήκαν ότι δεν είναι μόνο εφικτό, αλλά είναι επίσης και πιο αποτελεσματικό το να αλλάξετε τις ανθυγιεινές συνήθειες και συμπεριφορές σας ταυτόχρονα. Σε κάθε διαφορετική ομάδα των συμμετεχόντων δόθηκε ένα ζευγάρι αλλαγών για να κάνει. Στη μία ομάδα η βελτίωση της διατροφής μέσω της μείωσης των κορεσμένων λιπών και της αύξηση των φρούτων και των λαχανικών. Στην άλλη ομάδα δόθηκε ένα πρόγραμμα γυμναστικής αλλά και η μείωση του χρόνου που ξοδεύεται μπροστά στις οθόνες.

Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν καθοδήγηση εξ αποστάσεως για να τους βοηθήσει να έχουν κίνητρο. Αυτό που παρατηρήθηκε από τους ερευνητές είναι πως όσοι είχαν καλύτερη διατροφή και ξόδευαν λιγότερο χρόνο με τα gadgets τους κατάφερναν πιο εύκολα να βελτιώσουν τη ζωή τους.

Ξεχωριστά ή μαζί;

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν ακολούθως ακόμα μία μελέτη η οποία έδειχνε τις επιδράσεις αν γίνονταν όλες οι αλλαγές ταυτόχρονα – βελτίωση της διατροφής, μείωση των κορεσμένων λιπών, άσκηση καθώς και μείωση του χρόνου που ξοδεύεται μπροστά στην οθόνη.

Παρατηρήθηκε λοιπόν ότι οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν το πρόγραμμα ήταν εφικτό να πετύχουν όλους τους στόχους μετά από εννέα μήνες.

Μία ξεχωριστή έρευνα του Πανεπιστημίου Stanford εντόπισε ότι οι συμμετέχοντες οι οποίοι εστίασαν σε αλλαγές τόσο στην άσκηση όσο και στη διατροφή τους βελτιώθηκαν και στους δύο τομείς. Επίσης πέτυχαν τους στόχους για συμπλήρωση 150 λεπτών φυσικής δραστηριότητας ανά βδομάδα, λαμβάνοντας παράλληλα τις συνιστώμενες μερίδες φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα και περιορίζοντας τα κορεσμένα λίπη στο 10% των ημερήσιων θερμίδων.

Όσοι εστίασαν πρώτα στη βελτίωση της διατροφής δυσκολεύθηκαν περισσότερο στο να έχουν μία σταθερή ρουτίνα και να πετύχουν τους γυμναστικούς στόχους όταν ξεκίνησαν και την άσκηση. Αντίστοιχα όσοι είχαν ξεκινήσει πρώτα με την άσκηση και άλλαξαν αργότερα τη διατροφή τους πέτυχαν μεν τους στόχους τους αργότερα, αλλά δεν ήταν τόσο επιτυχημένοι όσοι οι άνθρωποι που είχαν κάνει και τα δύο ταυτόχρονα.

Τι να προτιμήσουμε λοιπόν; Συνδυάστε γυμναστική και μείωση των θερμίδων ταυτόχρονα.