Ο ιός της γρίπης κυκλοφορεί όλο το χρόνο, όμως η επιδημιολογική έξαρση του ιού -δηλαδή τα περισσότερα κρούσματα – παρατηρείται το χειμώνα επειδή τότε «πραγματικά ανασαίνουμε ο ένας την ανάσα του άλλου σε κλειστούς χώρους» επισημαίνουν οι ειδικοί. Επιπλέον εξηγούν ότι τον χειμώνα εάν βρεθεί έστω και ένας άρρωστος με γρίπη, σε ένα κλειστό χώρο για αρκετή ώρα, είναι αναμενόμενο να κολλήσει δεκάδες άλλους, μια και η γρίπη είναι ένα νόσημα που μεταδίδεται πολύ εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο με τα σταγονίδια του αέρα.
Πως θα καταλάβουμε ότι έχουμε γρίπη
Τα συμπτώματα της γρίπης είναι: οξεία έναρξη υψηλού πυρετού, πονόλαιμος και ξερόβηχας, καταρροή, μυαλγίες, πονοκέφαλος και έντονη κόπωση. Συχνά τα συμπτώματα αυτά μπερδεύονται με εκείνα του κοινού κρυολογήματος, κάτι που είναι λογικό γιατί μοιάζουν. Η διαφορά είναι ότι στο κοινό κρυολόγημα τα συμπτώματα είναι ηπιότερα (π.χ. ο πυρετός δεν υπερβαίνει τους 38C) και συνήθως περιορίζονται στο ανώτερο αναπνευστικό (συνάχι, πονόλαιμος).
Για την αντιμετώπιση της γρίπης όπως και κάθε ίωσης, συνιστάται η ξεκούραση, η λήψη άφθονων υγρών, η αποφυγή του καπνίσματος, τα αντιπυρετικά και τα παυσίπονα. Προσοχή όμως, μη λάβετε αντιβίωση και αυτό επειδή τα αντιβιοτικά δεν καταπολεμούν τους ιούς, όπως ο ιός της γρίπης, αλλά τα μικρόβια.
Πως μπορούμε να προφυλαχθούμε
Αποφεύγοντας την επαφή, τις χειραψίες και τις αγκαλιές με όσους βήχουν και έχουν καταρροή, πλένοντας συχνά τα χέρια σας και αποφεύγοντας τους χώρους όπου συγχρωτίζονται πολλά άτομα όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αυτές είναι οι βασικές οδηγίες για την αποφυγή όχι μόνο του ιού της γρίπης, άλλα και κάθε ίωσης όπως το κοινό κρυολόγημα.
Σύμφωνα με το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ τα κύρια μέτρα για την αντιμετώπιση της γρίπης είναι η τήρηση των μέτρων υγιεινής των χεριών καθώς και αναπνευστικής υγιεινής (π.χ. κάλυψη του στόματος σε περίπτωση βήχα ή φτερνίσματος). Ακόμη επισημαίνεται η ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης (π.χ. από το σχολείο και την εργασία) για τα άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.
Επιπρόσθετα η έγκαιρη χρήση των αντιϊικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 48 ώρες) κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, ακόμη και χωρίς την εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης. Υπενθυμίζεται ότι η σωστή χρήση των αντιϊικών φαρμάκων στις κλινικές ομάδες αυξημένου κινδύνου του πληθυσμού προστατεύει από τις επιπλοκές. Στις ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσο και επιπλοκές από γρίπη ανήκουν τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, οι καρδιοπαθείς, οι πάσχοντες από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, οι διαβητικοί, οι ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια και οι ανοσοκατεσταλμένοι. Επίσης όσοι έρχονται συχνά σε επαφή με τους παραπάνω, είτε είναι συγγενείς τους είτε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Ακόμη όσοι εργάζονται σε υπηρεσίες π.χ. κοινής ωφέλειας όπου η ενδεχόμενη προσβολή πολλών εργαζομένων από τη γρίπη θα διατάρασσε την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών αυτών.
Τα αντιϊικά φάρμακα κατά της γρίπης μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων γρίπης, κατά τη κρίση του θεράποντα ιατρού. Επιπρόσθετα το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ συνιστά την αναζήτηση ιατρικής συμβουλής σε περίπτωση παρατεταμένων ή σοβαρών συμπτωμάτων γρίπης.
Μπορούμε να εμβολιαστούμε τώρα με το αντιγριπικό εμβόλιο;
Εάν ανήκετε στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και το έχετε αμελήσει, μπορείτε να εμβολιαστείτε. Κανονικά η περίοδος του εμβολιασμού είναι το διάστημα από τις αρχές Οκτωβρίου έως τα μέσα Νοεμβρίου. Και αυτό επειδή μετά τον εμβολιασμό απαιτούνται δυο εβδομάδες προκειμένου ο οργανισμός να δημιουργήσει προστατευτικά αντισώματα για τη γρίπη. Ωστόσο με δεδομένο ότι η περίοδος της γρίπης συνήθως διαρκεί μέχρι τον Μάρτιο, εάν εμβολιστείτε τώρα, καλύπτεστε μέχρι το Μάρτιο.