Υπολογίζεται ότι οι μισοί ασθενείς που επισκέπτονται τον γαστρεντερολόγο πάσχουν από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Και παρότι το σύνδρομο δεν συνιστά απειλή για τη ζωή, εντούτοις την δυσκολεύει πάρα πολύ. Διαβάστε λοιπόν όλα όσα σύμφωνα με τους γαστρεντερολόγους, μπορείτε να κάνετε για να ανακουφιστείτε.
Προτιμήστε τα βραστά. Συνήθως τα βραστά κολοκύθια, το μαρούλι, τα καλοβρασμένα χόρτα και οι κομπόστες φρούτων γίνονται ανεκτά χωρίς πρόβλημα.
Περπατήστε. Η άσκηση (περπάτημα, τρέξιμο) μπορεί να βοηθήσει θεαματικά, ακόμη και να μειώσει την ανάγκη φαρμακευτικής αγωγής.
Πίνετε νερό. Πίνετε περί τα δύο λίτρα υγρών την ημέρα (π.χ. νερό, χυμούς, σούπες) σε συνδυασμό με τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες (δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα και σαλατικά), σε φάσεις έντονης δυσκοιλιότητας. Εάν όμως έχετε διάρροια, τότε αποφύγετε τις φυτικές ίνες.
Επιλέξτε αφεψήματα. Τα αφεψήματα χαμομηλιού και μέντας ενδεχομένως να απαλύνουν τους σπασμούς του εντέρου και να σας ανακουφίσουν στη φάση της διάρροιας. Στην ίδια λογική ίσως σας ανακουφίσει η χρήση μιας θερμοφόρας.
Ναι στις θετικές αλλαγές. Μια θετική αλλαγή(π.χ. μετακόμιση, αλλαγή επαγγέλματος μπορεί να συμβάλλει θεαματικά στη βελτίωση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Υπάρχουν λόγου χάρη περιπτώσεις γυναικών που είδαν τα συμπτώματά τους να υποχωρούν μόλις παντρεύτηκαν και άλλες που απαλλάχθηκαν από το φούσκωμα μόλις χώρισαν.
Αποφύγετε τις ύποπτες τροφές. Τα τρόφιμα που συνήθως επιδεινώνουν τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου είναι κυρίως όσα έχουν φυτικές ίνες όπως τα χόρτα, τα όσπρια, τα φρούτα και οι πράσινες σαλάτες. Λιγότερο συχνά ενοχλούν τo τσάι, ο καφές, το κακάο και τα ανθρακούχα ποτά και σπανιότερα ενοχλούν το γάλα, το αλκοόλ, το τυρί, η σοκολάτα, το βούτυρο, οι κρέμες, το κόκκινο κρέας. Ωστόσο η λίστα των ενοχλητικών τροφίμων είναι μακριά και σε μεγάλο βαθμό εξατομικευμένη.
Ηρεμήστε. Προσπαθήστε να ελέγξετε το στρες και σε περιόδους έντονης πίεσης προσέξτε ακόμη περισσότερο τη διατροφή σας. Ο κυριότερος ενοχοποιητικός παράγοντας για το ευερέθιστο έντερο – σημαντικότερος και από τη διατροφή ακόμη – είναι το στρες.
Προσοχή στη διατροφή σας. Προτιμήστε τα μικρά και συχνά γεύματα π.χ. 4-5 μικρογεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Περιορίστε τα λιπαρά ή τα τηγανητά τρόφιμα, εάν σας προκαλούν φούσκωμα. Επίσης καταναλώνετε με μέτρο καφείνη.
Να θυμάστε ότι τα συμπτώματα του συνδρόμου (φούσκωμα, αίσθημα κορεσμού μετά το φαγητό, πόνος και κράμπες στην κοιλιά είτε εντοπισμένα είτε διάχυτα και διαταραχές των κενώσεων) πρέπει να αξιολογηθούν από τον γαστρεντερολόγο ώστε να αποκλειστεί η πιθανότητα μιας σοβαρής νόσου.