Μελέτες έχουν δείξει ότι η μεγάλη κατανάλωση αλατιού μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο εσωτερικό τοίχωμα του στομάχου, οδηγώντας σε γαστρίτιδα και φλεγμονή. Η μεγάλη συγκέντρωση αλατιού στο στομάχι δημιουργεί συνθήκες που ευνοούν τη λοίμωξη από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Η μεγάλη συγκέντρωση αλατιού στο στομάχι δρα συνεργιστικά με το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και οδηγεί σε εξέλιξη του γαστρικού καρκίνου. Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο στο στομάχι. Η ανάπτυξη, η επιβίωση και η ιογόνος δύναμή του αυξάνονται όσο αυξάνεται η συγκέντρωση αλατιού στο στομάχι.
Μειώστε το αλάτι στη διατροφή σας
Το περισσότερο αλάτι στη διατροφή μας προέρχεται από τις επεξεργασμένες τροφές. Ακόμα και οι τροφές που δεν έχουν αλμυρή γεύση έχουν συχνά μεγάλη περιεκτικότητα σε αλάτι. Στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες, το 80% του αλατιού που καταναλώνεται προστίθεται σε τροφές στο στάδιο παρασκευής από τη βιομηχανία τροφίμων, επομένως οι καταναλωτές δεν έχουν λόγο στην ποσότητα του αλατιού που καταναλώνουν.
Αυτός είναι ακόμα ένας από τους λόγους που μια διατροφή με κυρίως μη επεξεργασμένες τροφές είναι καλύτερη από μία διατροφή που βασίζεται σε έτοιμα γεύματα ή σνακ.
Οι πιο σημαντικές τροφές που πρέπει να αποφεύγετε είναι οι πολύ αλμυρές και καπνιστές τροφές και τα ξυδάτα. Αυτές οι τροφές είναι πολύ δημοφιλείς στην Ιαπωνία, πράγμα που εξηγεί τα υψηλά ποσοστά στομαχικού καρκίνου στη χώρα.
Τα επεξεργασμένα κρέατα αποτελούν επίσης σημαντική πηγή αλατιού στη διατροφή, μαζί με τα προϊόντα κονσέρβας, όπως οι σούπες και οι σάλτσες. Άλλες τροφές πλούσιες σε αλάτι είναι αυτές με σάλτσα σόγιας, οι σούπες σε σκόνη, τα κατεψυγμένα έτοιμα γεύματα, η πίτσα, τα πατατάκια, τα περισσότερα ψωμιά και κάποια δημητριακά πρωινού.
Είναι πολύ σημαντικό να σημειώσουμε ότι οι πολύ αλμυρές τροφές και τα αλμυρά σνακ έχουν εθιστική δράση, ιδιαίτερα στα παιδιά. Αυξάνουν επίσης τη δίψα και σχετίζονται με αυξημένη κατανάλωση γλυκών ποτών και παχυσαρκία, όλοι παράγοντες που αυξάνουν περισσότερο τον κίνδυνο καρκίνου μέσω άλλων μηχανισμών. Η συχνή κατανάλωση πολύ αλμυρών τροφών καταστέλλει τους υποδοχείς που αντιλαμβάνονται την αλμυρή γεύση και αυξάνει περισσότερο την ανάγκη για αλμυρά προϊόντα, μειώνοντας ταυτόχρονα την προτίμηση για πιο φυσικές και απλές γεύσεις όπως αυτές των φρούτων και των λαχανικών.
Η προσθήκη βοτάνων σε ένα μαγειρεμένο γεύμα βελτιώνει τη γεύση του, ενώ ταυτόχρονα μειώνει την ανάγκη για πρόσθετο αλάτι, τόσο κατά το μαγείρεμα όσο και στο τραπέζι.
Ο περιορισμός του αλατιού στη διατροφή είναι βασικός παράγοντας για τη μείωση του κινδύνου του καρκίνου. Διαβάστε τις παρακάτω συστάσεις ώστε να κάνετε τα απαραίτητα βήματα για μια διατροφή χαμηλή σε αλάτι.
- Αποφύγετε τροφές πολύ αλατισμένες, καπνιστές ή ξιδάτες (τουρσί).
- Αποφύγετε τις τροφές σε κονσέρβα και τις πολύ αλμυρές, όπως τροφές με σάλτσα σόγιας, τις σούπες σε σκόνη, τα κατεψυγμένα έτοιμα γεύματα, την πίτσα και τα πατατάκια.
- Ακολουθήστε μια διατροφή με πολλές μη επεξεργασμένες τροφές και αποφύγετε τα έτοιμα γεύματα ή σνακ.
- Αντικαταστήστε το αλάτι στα γεύματά σας με βότανα.