Είναι κάτι που διαρκεί ή θα έπρεπε να διαρκεί μόλις 20 δευτερόλεπτα, και οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν, ή θα έπρεπε να κάνουν καθημερινά. Για κάποιους είναι μια σχεδόν αυτοματοποιημένη κίνηση χωρίς να της δίνουν τη δέουσα σημασία. Το πλύσιμο των χεριών είναι εξαιρετικά σημαντικό και το πώς γίνεται μπορεί να κάνει πραγματική διαφορά στην υγεία τόσο αυτών που πλένουν τα χέρια τους όσο και των γύρω τους, καθώς αποτελεί την πιο αποτελεσματική μέθοδο για να αποφευχθεί η διασπορά ιών και μικροβίων.

Διεθνής έρευνα για την προώθηση του πλυσίματος των χεριών με σαπούνι έδειξε ότι αυτή η διαδικασία είχε ως αποτέλεσμα μείωση κατά 30% στα περιστατικά διάρροιας και αναπνευστικών λοιμώξεων όπως οι ιώσεις. Επιπλέον οι παρεμβάσεις για την υγιεινή των χεριών στα δημοτικά σχολεία των ΗΠΑ φάνηκε ότι οδήγησαν σε μείωση  κατά 31% των απουσιών λόγω ασθενείας από οξεία γαστρεντερίτιδα.

Η επίδραση της καλής υγιεινής των χεριών είναι ακόμα μεγαλύτερη ανάμεσα στους ανθρώπους με αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης. Μία μελέτη του 2007 για παράδειγμα βρήκε πως οι φορείς του ιού HIV που έπλεναν τα χέρια τους πιο συχνά, αρρώσταιναν πολύ λιγότερο.

Ωστόσο, έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Food Protection έδειξε ακόμη ότι μόλις το 30% των ανθρώπων πλένουν καλά και σκουπίζουν τα χέρια τους πριν το μαγείρεμα.

Επιπλέον το 90% ούτε πλένουν ούτε στεγνώνουν τα χέρια τους αφού πιάσουν ωμό κοτόπουλο.

Ακόμη το 62% δεν έτριψαν τα χέρια, τις παλάμες και ανάμεσα στα δάκτυλα, όταν έπλεναν τα χέρια τους.

Επιπλέον παρατηρήθηκε πως το 47% των ανθρώπων της μελέτης δεν χρησιμοποίησαν σαπούνι για το πλύσιμο των χεριών!

Πώς να πλένετε σωστά τα χέρια σας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συστήνει πως το αποτελεσματικό πλύσιμο των χεριών, πρέπει να γίνεται με καθαρό νερό και σαπούνι. Τα χέρια πρέπει να τρίβονται μεταξύ τους για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα και ακολούθως να ξεπλυθούν. Τέλος ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί και στο σκούπισμα των χεριών όπου πρέπει να γίνεται είτε σε χαρτί κουζίνας είτε με καθαρή πετσέτα χεριών.