Πράγματι δεν είναι όλα τα σώματα πλασμένα με τις ίδιες δυνατότητες. Yπάρχουν τρεις βασικοί σωματότυποι με διαφορετική διάπλαση και διαφορετική αναλογία μυϊκής μάζας και λιπώδους ιστού. Βέβαια υπάρχουν και πολλές παραλλαγές των βασικών αυτών τύπων. Στις γραμμές που ακολουθούν μπορείτε να μάθετε για τους τρεις βασικούς σωματότυπους και τα αθλήματα στα οποία αποδίδουν καλύτερα βάσει των σωματικών τους πλεονεκτημάτων.

Ο αδύνατος και ελαφρύς – λέγεται και εκτόμορφος.  Έχει μακρύ σώμα, αδύνατο σκελετό και σχετικά χαμηλό ποσοστό λίπους. Δυσκολεύεται να «χτίσει» εύκολα μυϊκό ιστό και έχει σχετικά γρήγορο μεταβολικό ρυθμό, το οποίο σημαίνει ότι δεν παχαίνει εύκολα. Λόγω της ελαφριάς κατασκευής του του ταιριάζουν σπορ όπως το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων, ο μαραθώνιος και το τρίαθλο. Για την αύξηση της μυϊκής μάζας του, δηλαδή για την ενίσχυση του αδύνατου σημείου του, πρέπει να εστιάσει στην προπόνηση ενδυνάμωσης σε συνδυασμό με μέτριας έντασης αερόβια άσκηση.

Ο βαρύς και με περισσότερο ποσοστό λίπους. Λέγεται ενδόμορφος. Έχει εκ φύσεως πιο βαριά κατασκευή, μεγαλύτερη δύναμη, αλλά και τάση για μεγαλύτερη συσσώρευση λίπους, επειδή ο βασικός μεταβολικός ρυθμός του είναι σχετικά αργός. Το σώμα του είναι ιδανικό για σπορ με βάρη (άρση βαρών), πάλη και ομαδικά αθλήματα επαφής. Επειδή έχει την τάση να παίρνει βάρος (και λίπος) εύκολα, συνιστάται η προπόνησή τους να εστιάζει στην αερόβια άσκηση που συμβάλλει στη μείωση του ποσοστού λίπους στο σώμα.

Ο μυώδης με χαμηλό ποσοστό λίπους. Λέγεται μεσόμορφος. Όσοι έχουν αυτό το σωματότυπο αποδίδουν καλά σε όλα τα σπορ όπως το τρέξιμο και το σπριντ, η ποδηλασία, το μποξ και η άρση βαρών. Το σώμα τους είναι ευπροσάρμοστο, χτίζουν εύκολα μυϊκό ιστό και έχουν αντοχή. Η άσκησή τους πρέπει να συνδυάζει τόσο την αερόβια προπόνηση όσο και την προπόνηση δύναμης σε μέτρια ένταση.