Προγραμματίζετε να δείτε την αγαπημένη σας ταινία τρόμου; Ξανασκεφτείτε το! Πρόσφατη έρευνα σε 2000 άτομα διαπιστώνει ότι η παρακολούθηση ταινιών μπορεί να επιταχύνει τα σημάδια της γήρανσης.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι γκριμάτσες που κάνουμε την ώρα που παρακολουθούμε θρίλερ και ταινίες τρόμου, καθώς και το γέλιο κατά τη διάρκεια μιας κωμωδίας μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση ρυτίδων στο πρόσωπό μας.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι το πρόσωπο των θεατών συσπάστηκε τουλάχιστον είκοσι φορές από φόβο σε μια ταινία τρόμου, ενώ σε ένα θρίλερ το πρόσωπό τους συσπάστηκε από φόβο, ένταση ή έκπληξη τουλάχιστον πενήντα φορές.

Εν τω μεταξύ γέλασαν ή χαμογέλασαν τουλάχιστον 115 φορές στη διάρκεια μια κωμωδίας.

Ο επικεφαλής ερευνητής δερματολόγος Δρ. Harry Singh σχολίασε ότι οι εκφράσεις έκπληξης και το κλείσιμο των ματιών από φόβο «μπορεί να οδηγήσει σε ρυτίδες και το γνωστό πόδι της χήνας και η συχνή επανάληψή τους για μια περίοδο πέντε ετών θα μπορούσε να οδηγήσει σε 50% πιο βαθιές ρυτίδες προσώπου».

Όσο για το γέλιο, διαπιστώθηκε ότι επιδείνωνε το πόδι της χήνας και τις ρυτίδες γύρω από από το στόμα κατά 40%.

Καλό είναι πάντως σε κάθε περίπτωση να αντιμετωπίσουμε αυτή την έρευνα με αρκετή δόση επιφύλαξης, μια και η κοινή λογική επιτάσσει ότι θα πρέπει να παρακολουθεί κάποιος πολλές φορές την ημέρα και συστηματικά ταινίες τρόμου, ούτως ώστε οι συσπάσεις φόβου του προσώπου του να καταλήξουν σε μόνιμες και βαθιές ρυτίδες, κατά τον ίδιο τρόπο που το καθημερινό και συστηματικό κάπνισμα επί σειρά ετών οδηγεί στη δημιουργία των χαρακτηριστικών λεπτών ρυτίδων γύρω από το στόμα ενός καπνιστή.