Απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής μιας γυναίκας μπορεί να είναι ικανές να προλάβουν ένα μεγάλο ποσοστό διαγνώσεων καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με τις νέες συστάσεις που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας Εμμηνόπαυσης Βορείου Αμερικής στο Σικάγο.
Σύμφωνα με τους ειδικούς μια στις τρεις περιπτώσεις καρκίνου του μαστού θα μπορούσαν να προληφθούν με αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως διαχείριση του σωματικού βάρους, σωματική δραστηριότητα, διατροφή και κατανάλωση αλκοόλ, μεταξύ άλλων.
Ο καρκίνος του μαστού παραμένει ο συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες, παγκοσμίως. Και αναρίθμητες μελέτες έχουν εστιάσει στην πρόληψη του καταλήγοντας στο ίδιο συμπέρασμα: ο τρόπος ζωής αποτελεί τον καλύτερο και ευκολότερα τροποποιήσιμο παράγοντα πρόληψης.
Το 2018 το Παγκόσμιο Ταμείο για την Έρευνα του Καρκίνου και το Αμερικανικό Ινστιτούτο για την Έρευνα του Καρκίνου επικαιροποίησαν τις συστάσεις τους για την πρόληψη του καρκίνου ανάλογα με την εμμηνοπαυσιακή κατάσταση. Οι συστάσεις περιελάμβαναν μερικά από τα πιο συχνά τροποποιήσιμα συστατικά του κινδύνου καρκίνου μαστού όπως η άσκηση, η διατροφή, το αλκοόλ και ο θηλασμός.
Εν συνόλω οι συστάσεις βασίζονται σε τεκμηριωμένα στοιχεία όπως:
- Για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες υπάρχουν 1-,5-2,0 φορές αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του μαστού αν είναι παχύσαρκες.
- Το σωματικό λίπος αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού ως αποτέλεσμα της υπερινσουλιναιμίας, της αυξημένης οιστραδιόλης και της φλεγμονής.
- Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ εκτιμούν ότι η σωματική δραστηριότητα από μόνη της μπορεί να προλάβει μια στις οκτώ περιπτώσεις καρκίνου του μαστού.
- Το αλκοόλ είναι καρκινογόνο και προκαλεί το 6,4% των περιπτώσεων καρκίνου μαστού.
- Οποιαδήποτε ποσότητα αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου μαστού και όσο περισσότερο πίνει μια γυναίκα, τόσο υψηλότερος ο κίνδυνος καρκίνου μαστού.
- Το σχέδιο Cancer Update Project το 2017 κατέγραψε σημαντική αντίστροφη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης μη αμυλούχων λαχανικών και μικρότερου κινδύνου καρκίνου μαστού.
«Δεδομένης της συχνότητας του καρκίνου του μαστού και των αποδείξεων που υποστηρίζουν την πρόληψη ως το πιο αποτελεσματικό και οικονομικό μέρος της μακροχρόνιας στρατηγικής μείωσης του κινδύνου νόσησης, οι αλλαγές του τρόπου ζωής πρέπει να προτείνονται σε όλες τις γυναίκες», εξηγεί η Δρ. Juliana Kling από την Κλινική Mayo της Αριζόνα που παρουσίασε τις αναθεωρημένες συστάσεις στο συνέδριο.