Εάν είστε υπέρβαροι, χωρίς ωστόσο να έχετε υπέρταση ή υψηλή χοληστερόλη, ίσως να σκέφτεστε ότι η απώλεια βάρους δεν είναι προτεραιότητα. Μια πενταετής ανάλυση των ιατρικών ιστορικών 3,5 εκατομμυρίων ανθρώπων, όμως, στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν λιποβαρείς, άτομα με φυσιολογικό βάρος, υπέρβαροι και παχύσαρκοι, αποκαλύπτει ότι μάλλον υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ακόμα κι αν κάποιος δεν έπασχε από κάποια μεταβολική πάθηση στην αρχή της καταγραφής των δεδομένων, οι παχύσαρκοι συμμετέχοντες ήταν πιο πιθανό να εκδηλώσουν προβλήματα υγείας με την πάροδο του χρόνου. Αυτά τα προβλήματα περιελάμβαναν τη στεφανιαία νόσο, την αγγειακή εγκεφαλική νόσο, την καρδιακή ανεπάρκεια και την περιφερική αγγειακή νόσο.

Κανένας, όμως, δεν πρέπει να θεωρεί εαυτόν απρόσβλητο από προβλήματα υγείας. Οι ερευνητές βρήκαν, μάλιστα, ότι ένα φυσιολογικό βάρος δεν εξαλείφει όλους τους κινδύνους για μεταβολικές ανωμαλίες όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη και ο διαβήτης. Πράγματι, το 10% των ατόμων που συμμετείχαν στην ανάλυση και είχαν φυσιολογικό βάρος, είχαν τουλάχιστον ένα μεταβολικό πρόβλημα. Επιπλέον, ανεξάρτητα από το βάρος που διατηρεί ο καθένας, όσους περισσότερους δείκτες κακής υγείας έχει, τόσες είναι και οι πιθανότητές του για κάποιο καρδιακό συμβάν, όπως μια καρδιακή προσβολή.

Η έρευνα αυτή υπογραμμίζει τη σημασία των τακτικών εξετάσεων υγείας και του ελέγχου των τιμών της χοληστερόλης (γενικής, HDL «καλής» χοληστερόλης και LDL «κακής» χοληστερόλης»), των τριγλυκεριδίων, της αρτηριακής πίεσης (συστολικής και διαστολικής) και του σακχάρου στο αίμα. Με τον τρόπο αυτό και σε συνεργασία με τον γιατρό του, ο καθένας μπορεί να προχωρήσει σε αλλαγές του τρόπου ζωής του που θα βελτιώσουν την υγεία του και θα μειώσουν τους παράγοντες κινδύνους, είτε η απώλεια βάρους είναι απαραίτητη είτε όχι.