Βάλτε νερό της βρύσης στο τραπέζι Έχει παρατηρηθεί ότι όταν μεταξύ των γευμάτων καταναλώνουμε κρύο νερό από το ψυγείο (10C) και όχι νερό σε θερμοκρασία δωματίου (22C), υπάρχει ο κίνδυνος να φάμε παραπάνω. Αυτό συμβαίνει επειδή παγώνει η γλώσσα και «χάνουμε» τη γεύση μας.

Λιγότερο νερό στο γεύμα  Αν και στη διάρκεια της ημέρας είναι καλό να πίνετε περί τα 8 ποτήρια νερό, στη διάρκεια του γεύματος περιορίστε το νερό. Διαφορετικά αραιώνεται το περιεχόμενο του στομάχου με αποτέλεσμα να καθυστερεί η «αποστολή» του μηνύματος του κορεσμού από το στομάχι προς τον εγκέφαλο και να τρώτε περισσότερο. Μάλιστα έχει παρατηρηθεί ότι περιορίζοντας το νερό στη διάρκεια του γεύματος, μειώνεται κατά 37% η πρόσληψη τροφής.

Βγάλτε τα γλυκά από το ψυγείο  Ένας απλός τρόπος για να φάτε λιγότερο γλυκό είναι να το αφήσετε για λίγο εκτός ψυγείου ώστε να μην είναι κρύο όταν το φάτε. Έχει παρατηρηθεί ότι η αίσθηση της γλυκύτητας μειώνεται όσο μειώνεται η θερμοκρασία του γλυκίσματος, οπότε αυτή η απλή κίνηση ίσως αποδειχθεί πολύτιμη για να τρώτε μόλις λίγες κουταλιές από την αγαπημένη σας πάστα.

Σούπα για πρώτο πιάτο  Όσοι επιλέγουν σαν πρώτο πιάτο μια σούπα, συνήθως τρωνε ένα γεύμα μέτριας ή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, σύμφωνα με τους ειδικούς. Η σούπα λοιπόν, είναι μια καλή ιδέα για να περιορίσετε τις θερμίδες του γεύματός σας, αρκεί να τις επιλέξετε έξυπνα. Αποφύγετε τις σούπες με κρέμα γάλακτος ή αυγό ή τηγανητά κρουτόν. Προτιμήστε τις απλές σούπες λαχανικών, σούπες με ασπράδι αυγού ή με φρυγανισμένο ψωμί χωρίς λάδι.

Κάντε το τεστ της χαρτοπετσέτας  Για να ελέγξετε κατά πόσο ένα κουλουράκι που σας προτείνουν να φάτε έχει όντως λίγο λάδι ή βούτυρο αφήστε το για ένα λεπτό πάνω σε μια χαρτοπετσέτα. Εάν αφήσει μια μεγάλη λιπαρή στάμπα στο χαρτί, σημαίνει ότι είναι πλούσιο σε λίπος, οπότε καλύτερα να το αποφύγετε.

«Στραγγίξτε» τα τηγανητά  Οτιδήποτε τηγανητό τείνει να απορροφά μεγάλη ποσότητα λαδιού αυξάνοντας έτσι κατά πολύ την θερμιδική του αξία. Γι’ αυτό αποφύγετε τις τηγανιτές πατάτες καθώς και τα τηγανητά λαχανικά π.χ., κολοκυθάκια, μελιτζάνες, ακόμη περισσότερο όταν έχουν και κουρκούτι. Εάν πάντως δεν μπορείτε να αντισταθείτε στον πειρασμό, τότε πριν σερβίρετε τα τηγανητά, αφήστε τα να στραγγίσουν πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας – και αλλάξτε το δύο φορές, εάν τα τρόφιμα βγάζουν πολύ λάδι.

Ζεστάνετε το φαγητό  Σας έχει συμβεί να επιστρέψετε από το γραφείο κουρασμένοι και επειδή βαριέστε να ζεστάνετε το παστίτσιο που βγάλατε από το ψυγείο, να το τρώτε κρύο; Αν είστε ειλικρινείς θα απαντήσετε ναι… Ξέρετε όμως ότι με αυτή την τακτική τελικά τρώτε περισσότερο; Αντί να φάτε μια κανονική μερίδα είναι πολύ πιθανόν να φάτε μιάμιση, δηλαδή σχεδόν 300 επιπλέον θερμίδες. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν το φαγητό είναι κρύο, τα λιπαρά του είναι σε πιο στερεή μορφή και δεν διαχέονται εύκολα στους γευστικούς κάλυκες της γλώσσας. Κατά συνέπεια μένετε ανικανοποίητοι και τρώτε περισσότερο.