Η τακτική ενασχόληση με το επιτραπέζιο παιχνίδι στρατηγικής mahjong, όπου ο παίκτης καλείται να συνδυάσει τα πλακίδια για να περάσει την πίστα, ήταν ένας από τους διάφορους τύπους κοινωνικής συμμετοχής που συνδέθηκαν με μειωμένα ποσοστά κατάθλιψης σε άτομα μέσης και μεγάλης ηλικίας στην Κίνα, σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Social Science & Medicine.
«Οι παγκόσμιες οικονομικές και επιδημιολογικές τάσεις έχουν οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας στους μεγαλύτερους ανθρώπους, και ειδικότερα στις χώρες χαμηλού και μετρίου εισοδήματος», δηλώνει ο Δρ. Adam Chen, αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής και Διαχείρισης Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Georgia, όπου και πραγματοποιήθηκε η μελέτη.
Η κακή ψυχική υγεία αποτελεί μείζον θέμα στην Κίνα, η οποία αντιπροσωπεύει το 17% του παγκόσμιου προβλήματος ψυχικών διαταραχών. Επιπλέον, τα προβλήματα ψυχικής υγείας που σχετίζονται με την κοινωνική απομόνωση και τη μοναξιά βρίσκονται σε αύξηση, καθώς ο αριθμός των γηραιότερων ατόμων, τόσο στην Κίνα όσο και γενικότερα, συνεχίζει να αυξάνεται.
Τα οφέλη που προσφέρει στην ψυχική υγεία η συμμετοχή σε κοινωνικές δραστηριότητες έχουν αναγνωριστεί ευρέως, με τους επιστήμονες να έχουν πραγματοποιήσει κάποιες έρευνες για να κατανοήσουν καλύτερα αυτή τη σχέση. Λίγα, όμως, έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής για το ρόλο της κοινωνικής αλληλεπίδρασης και της ψυχικής υγείας εκτός αυτού του πλαισίου.
«Η κοινωνική συμμετοχή εκδηλώνεται με διαφορετικές μορφές στα διαφορετικά πολιτισμικά πλαίσια. Η εργασία μας παρέχει ενδείξεις για τη σχέση μεταξύ κοινωνικής συμμετοχής και ψυχικής υγείας σε μια ανεπτυγμένη κοινωνία. Εξετάσαμε, επίσης, τις διαφορές μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών, οι οποίες δεν είχαν ερευνηθεί εκτενώς», αναφέρει ο Δρ. Chen.
Ο ίδιος και οι συνεργάτες του ανέλυσαν δεδομένα από σχεδόν 11.000 κατοίκους ηλικίας 45 ετών και άνω που προήλθαν από την εθνική αντιπροσωπευτική μελέτη Υγείας και Συνταξιοδότησης της Κίνας. Εξέτασαν τα συμπτώματα της κατάθλιψης και τα συνέκριναν με το είδος και τη συχνότητα της κοινωνικής συμμετοχής, η οποία περιελάμβανε επισκέψεις σε φίλους, ενασχόληση με το παιχνίδι mahjong, συμμετοχή σε κάποια αθλητική ή κοινωνική λέσχη και εθελοντικές δράσεις.
Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι συνολικά η συχνή συμμετοχή σε μια μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων σχετιζόταν με καλύτερη ψυχική υγεία. Πιο συγκεκριμένα, οι κάτοικοι αστικών περιοχών που έπαιζαν mahjong είχαν λιγότερες πιθανότητες να νιώθουν κατάθλιψη, χωρίς όμως να ισχύει το ίδιο και για τους κατοίκους αγροτικών περιοχών, οι οποίοι ανέφεραν χειρότερη αναλογικά ψυχική υγεία.
Οι συγγραφείς της μελέτης πιστεύουν ότι τα ευρήματα αυτά ενδεχομένως να προσφέρουν κάποιες κατευθύνσεις ώστε οι ειδικοί να σχεδιάσουν πολιτικές και παρεμβάσεις βελτίωσης της ψυχικής υγείας στον γενικό πληθυσμό.