Περισσότερες από εκατό χημικές ουσίες κυκλοφορούν και δρουν ως αγγελιοφόροι στον εγκέφαλο μεταφέροντας μηνύματα μεταξύ των νευρώνων. Κάποιες από αυτές επιτελούν έναν ιδιαίτερα ευεργετικό ρόλο στην ψυχική μας υγεία.
Η κυριότερη εξ αυτών είναι η σεροτονίνη που θεωρείται το φυσικό ηρεμιστικό του νου. Επηρεάζει τη διάθεση αλλά και τη μνήμη, ενώ η σχέση της με την ψυχική διάθεση αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι μια από τις βασικές κατηγορίες αντικαθλιπτικών φαρμάκων είναι οι αναστολείς της επαναπρόσληψης της σεροτονίνης SSRI’s και οι SNRIs (αναστολείς της επαναπρόσληψης σεροτονίνης και νοραδρεναλίνης).
Ένας ακόμη παράγοντας που επηρεάζει την σεροτονίνη είναι η ηλιοφάνεια. Τα επίπεδα της στον εγκέφαλο μεταβάλλονται ανάλογα με την εποχή του χρόνου. Το φως και η θερμοκρασία είναι οι δυο παράγοντες που θεωρείται ότι έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση στη διάθεση επηρεάζοντας τη σεροτονίνη – που «αγαπά» το φως του ήλιου – και την μελατονίνη – η έκκριση της οποίας αυξάνεται όταν πέφτει το σκοτάδι.
Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι για να παραχθεί η σεροτονίνη χρειάζεται απαραιτήτως ως δομικό υλικό το αμινοξύ τρυπτοφάνη. Γι’ αυτό και διατροφικά μπορούμε να ενισχύσουμε την παραγωγή της σεροτονίνης επιλέγοντας τροφές με τρυπτοφάνη όπως τα γαλακτοκομικά, τα πουλερικά, οι μπανάνες και οι ξηροί καρποί.
Η σοκολάτα θεωρείται επίσης ένα τρόφιμο η κατανάλωση του οποίου έχει συνδεθεί βάσει ερευνών με την αύξηση της έκκρισης σεροτονίνης – κυρίως η πικρή μαύρη σοκολάτα.
Το γέλιο τέλος, αποτελεί μια σίγουρη συνταγή για να αυξηθούν τα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο.