Το καλύτερο φάρμακο κατά της κακής διάθεσης βρίσκεται εντός μας και θεωρείται μάλιστα ισχυρότατο παυσίπονο – εκατό φορές πιο ισχυρό από τη μορφίνη.

Πρόκειται για τις ενδορφίνες,  μικρές αλυσίδες πρωτεϊνών (νευροπεπτίδια) που παράγονται στην υπόφυση και τον υποθάλαμο του εγκεφάλου, απελευθερώνονται μέσω του νωτιαίου μυελού και διοχετεύονται στην κυκλοφορία του αίματος.

Κάθε δραστηριότητα που μας είναι ευχάριστη οδηγεί στην παραγωγή ενδορφινών οι οποίες μας ηρεμούν, γεννούν αίσθημα ευδαιμονίας, βελτιώνουν την διάθεση και εξουδετερώνουν τα υψηλά επίπεδα της αδρεναλίνης που προκαλεί το στρες.

Παράλληλα οι ενδορφίνες θεωρούνται τα φυσικά παυσίπονα του οργανισμού, ισχυροποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα και καθυστερούν την εξέλιξη της γήρανσης.

Όταν κάνουμε κάτι που μας ευχαριστεί όπως π.χ. όταν γυμναζόμαστε ή κάνουμε σεξ παράγονται ενδορφίνες.  Το καλό όμως είναι ότι ακόμη και η σκέψη ή η ανάμνηση μιας ευχάριστης δραστηριότητας ή εμπειρίας μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή των πολύτιμων αυτών ορμονών της ευτυχίας.