Ο κύκλος σας είναι «ρολόι» ή κάθε μήνα χάνετε τις ημερομηνίες; Τι μπορεί να σημαίνει ο άστατος κύκλος; Με τη βοήθεια των ειδικών αναζητούμε τους λόγους που η έμμηνος ρύση σας έχει… τρελαθεί.

Είναι σημαντικό να ειπωθεί ότι εάν η περίοδός σας έρχεται σταθερά κάθε 23, 28 ή 40 ημέρες δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Από τη στιγμή που είναι σταθερή ακόμη και αν το διάστημα υπερβαίνει π.χ. τις κλασικές 28 ημέρες, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Επίσης ορισμένες φορές ο κύκλος μπορεί να αποσυντονιστεί περιστασιακά, εξαιτίας παραγόντων όπως τα πρόσφατα μπάνια στη θάλασσα, το κρύο, ένα υπερατλαντικό ταξίδι, αλλά ακόμη και εξαιτίας του στρες ή της μεγάλης αυξομείωσης του βάρους.

Εάν όμως η περίοδός σας είναι τελείως άστατη και απρόβλεπτη, τότε μπορεί να υποκρύπτεται ένα παθολογικό πρόβλημα όπως οι ενδοκρινολογικές διαταραχές (αυξημένη παραγωγή προλακτίνης, υπερέκκριση ινσουλίνης) και οι πολυκυστικές ωοθήκες. Πρόκειται για προβλήματα που πρέπει να διερευνηθούν.

Η αντιμετώπιση του άστατου κύκλου εξαρτάται από το πρόβλημα που προκαλεί την αστάθεια. Σε περίπτωση π.χ., αυξημένων τιμών προλακτίνης ο γιατρός σας μάλλον θα χορηγήσει φαρμακευτική αγωγή, ενώ όταν υπάρχουν πολυκυστικές ωοθήκες ενδεχομένως να δοθούν αντισυλληπτικά για τη ρύθμιση του κύκλου. Εάν διαπιστωθεί διαταραχή στην έκκριση της ινσουλίνης, τότε συνιστάται η ρύθμιση της διατροφής με μικρά και συχνά γεύματα και πιθανώς η λήψη αντιδιαβητικής αγωγής με την καθοδήγηση του ενδοκρινολόγου.

Οι απαραίτητες εξετάσεις είναι η κλινική εξέταση από το γυναικολόγο, το υπερηχογράφημα των έσω γεννητικών οργάνων, ο ορμονικός έλεγχος (π.χ., FSH, LH, προλακτίνη, οιστραδιόλη, προγεστερόνη), καθώς και η εξέταση του θυρεοειδούς με αιματολογικές εξετάσεις (ορμόνες και αντισώματα) και υπερηχογράφημα.