Τα χαμηλά επίπεδα συγκεκριμένων βιταμινών και αντιοξειδωτικών στον οργανισμό των ηλικιωμένων σχετίζονται με σωματική αδυναμία, σύμφωνα με ιρλανδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Medical Directors Association.
Η γεροντική αδυναμία αποτελεί ένα συχνό χρόνιο σύνδρομο που επηρεάζει έως και το 25% των ενηλίκων άνω των 65 ετών και σχεδόν τους μισούς άνω των 80 ετών. Χαρακτηρίζεται από μια γενική φθορά στη σωματική λειτουργία και την απώλεια της ικανότητας ανάρρωσης έπειτα από ένα στρεσογόνο συμβάν, όπως κάποια λοίμωξη, μια πτώση ή ένα σοβαρό χειρουργείο και σχετίζεται με την κακή κατάσταση της υγείας, την αναπηρία και τον θάνατο.
Ερευνητές από το Κολέγιο Trinity του Δουβλίνου στην Ιρλανδία στο πλαίσιο της μελέτης TILDA (Διαχρονική Μελέτη για τη Γήρανση), εξέτασαν τη σχέση των επιπέδων βιταμίνης Β12, φολικού οξέος, βιταμίνης D, λουτεΐνης και ζεαξανθίνης με τη γεροντική αδυναμία.
Οι βιταμίνες B (B12 και φολικό οξύ) είναι σημαντικές για διάφορες κυτταρικές διαδικασίες, όπως η επιδιόρθωση του DNA και ο μεταβολισμός της ενέργειας. Η βιταμίνη D έχει να κάνει με τον μεταβολισμό των οστών, τη μυϊκή δύναμη και τη διάθεση, ενώ η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, σημαντικές για την υγεία των ματιών και του εγκεφάλου. Τα χαμηλά επίπεδα όλων αυτών των βιταμινών και αντιοξειδωτικών στοιχείων παρατηρούνται συχνά σε αρκετούς Ιρλανδούς.
Σε αυτή τη νέα έρευνα, λοιπόν, τα μειωμένα επίπεδα λουτεΐνης, ζεαξανθίνης και βιταμίνης D σχετίστηκαν στενά όχι μόνο με τη γεροντική αδυναμία, αλλά και με πρώιμα στάδια προ-αδυναμίας (υποκλινικό πρόδρομο της αδυναμίας), ενώ τα χαμηλά επίπεδα βιταμινών B σχετίστηκαν με την προ-αδυναμία. Επιπλέον, τα χαμηλά επίπεδα περισσότερων από ένα μικροθρεπτικών συστατικών, συσχετίστηκαν σταδιακά με τα επίπεδα της αδυναμίας.
Τα δεδομένα αυτά αφενός δημιουργούν ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο των συμπληρωμάτων διατροφής και αφετέρου προστίθενται στις συζητήσεις σχετικά με την προστασία της υγείας.
Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και βασικός ερευνητικός συνεργάτης της TILDA, Δρ. Aisling O’Halloran αναφέρει σχετικά: «Αποδείξαμε ότι τα χαμηλότερα επίπεδα συγκεκριμένων βιταμινών και αντιοξειδωτικών – και περισσότερων του ενός μικροθρεπτικών συστατικών – σχετίζονται στενά και προοδευτικά με τις πιο ευρέως χρησιμοποιούμενες μεθόδους μέτρησης της γεροντικής αδυναμίας. Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι τα μειωμένα επίπεδα μικροθρεπτικών συστατικών μπορεί να λειτουργήσουν ως ένας εύκολα τροποποιήσιμος δείκτης και θεραπευτικός στόχος της αδυναμίας για τους ενηλίκους άνω των 50 ετών».