Η φυσική κατάσταση είναι ένας ισχυρός παράγοντας πρόγνωσης της θνησιμότητας και η σωματική άσκηση θεωρείται πλέον θεμέλιος λίθος της μη φαρμακευτικής πρόληψης και θεραπείας παθήσεων που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, όπως η υπέρταση, ο διαβήτης τύπου 2 και η οστεοπόρωση.
Μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας (SDU) και δημοσιεύθηκε στο European Journal of Applied Physiology δείχνει ότι το ποδόσφαιρο αποτελεί ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό είδος σωματικής άσκησης για τις… γυναίκες που πάσχουν από προδιαβήτη!
Βελτιώσεις ευρέος φάσματος στην κατάσταση του ασθενούς
Αναλογιζόμενοι τις δημοφιλείς αθλητικές δραστηριότητες και το γεγονός ότι πολλές από αυτές αποτελούν έντονες μορφές άσκησης, η μελέτη για την επίδραση της άσκησης μέσω κάποιου αθλήματος στους ασθενείς είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.
«Περισσότερα από 15 χρόνια ερευνών γύρω από το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο αποδεικνύουν ότι πρόκειται πράγματι για ένα αποτελεσματικό και πολύπλευρο είδος προπόνησης με προοπτικές για ταυτόχρονες βελτιώσεις ευρέος φάσματος στην καρδιαγγειακή, μεταβολική και μυοσκελετική κατάσταση του ατόμου», εξηγεί ο καθηγητής Peter Krustrup, επικεφαλής του Τμήματος Αθλητικών Επιστημών και Κλινικής Βιομηχανολογίας στο SDU.
Το συμπέρασμα του καθηγητή έρχονται, μάλιστα, να υποστηρίξουν τρεις μετα-αναλύσεις 31 επιστημονικών μελετών. Σημειώνεται, ωστόσο, πως μόνο λίγες από αυτές αντιμετωπίζουν το ζήτημα των επιδράσεων του ποδοσφαίρου στη σωματική κατάσταση και υγεία των γυναικών ασθενών.
Ποδόσφαιρο σε συνδυασμό με διατροφική καθοδήγηση
Στη νέα μελέτη που διεξήγαγαν οι καθηγητές Magni Mohr και Peter Krustrup, διερευνήθηκαν οι βραχυπρόθεσμες επιδράσεις του ποδοσφαίρου στην καρδιαγγειακή υγεία γυναικών ηλικίας 55-70 ετών οι οποίες έπασχαν από προδιαβήτη, έπειτα από 16 εβδομάδες προπόνησης χωρίς προηγούμενη ενασχόληση με το συγκεκριμένο άθλημα. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν συγκρίθηκαν με αυτά ανδρών όμοιας ηλικίας.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, συγκρίθηκε η παροχή διατροφικών συμβουλών μεμονωμένα με την παροχή διατροφικών συμβουλών σε συνδυασμό με μια ωριαία προπόνηση ποδοσφαίρου δύο φορές την εβδομάδα για διάστημα τεσσάρων μηνών.
«Το ποδόσφαιρο αποτελεί κορυφαία προπόνηση για την καρδιαγγειακή υγεία, αλλά και για τις γυναίκες με προδιαβήτη. Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν εντυπωσιακές, ταυτόχρονες βελτιώσεις που προκύπτουν από το ποδόσφαιρο και τις διατροφικές συμβουλές όσον αφορά στην αρτηριακή πίεση, το ποσοστό λίπους, τη χοληστερόλη και την αερόβια ικανότητα στις γυναίκες, προσφέροντας κλινικά σχετική ενίσχυση στην κατάσταση της καρδιαγγειακής υγείας», αναφέρει ο Δρ. Krustrup.
Σημαντικότερη επίδραση στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες
Γενικότερα, οι επιδράσεις στη φυσική κατάσταση και την υγεία είναι κάπως μικρότερες για τις γυναίκες που συμμετέχουν σε προγράμματα άσκησης με συγκεκριμένο χρόνο, ειδικά όταν αναφερόμαστε στην αρτηριακή πίεση και την απώλεια λίπους. Ωστόσο, η συγκεκριμένη μελέτη δεν ανέδειξε τα ίδια συμπεράσματα.
Όπως σχολιάζει ο Δρ. Mohr, «η ένταση της άσκησης αλλά και οι επιδράσεις της προπόνησης ήταν παρόμοια τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, ενώ όσον αφορά στην αερόβια ικανότητα η βελτίωση ήταν ακόμα πιο θεαματική στις γυναίκες. Όπως καταλαβαίνουμε, οι γυναίκες μέσης και τρίτης ηλικίας μπορούν να επωφεληθούν στον ίδιο βαθμό με τους άνδρες, ακόμα κι αν δεν έχουν προηγούμενη επαφή με το ποδόσφαιρο».
Ιδανικό για όσους πάσχουν από διαβήτη
Πρόκειται για ένα συμπέρασμα αρκετά σημαντικό για τους πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2 και προδιαβήτη, οι οποίοι συνήθως υποφέρουν από διάφορες ψυχοπαθολογικές καταστάσεις.
«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας επιβεβαιώνουν τις έρευνες σε άλλες ομάδες ασθενών και αναδεικνύουν το ποδόσφαιρο ως μια έντονο, αποτελεσματικό και πολύπλευρο τύπο προπόνησης», καταλήγει ο Δρ. Mohr.