Έχει παρατηρηθεί ότι οι ενήλικοι που κοιμούνται εννιά ή περισσότερες ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας έχουν το υψηλότερο ποσοστό ύπνου REM σε σύγκριση με όσους κοιμούνται λιγότερες ώρες. Υπολογίζεται ότι συνολικά ο ύπνος REM διαρκεί λιγότερο από δυο ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Για ποιο λόγο όμως μας απασχολεί ο ύπνος REM; Επειδή είναι η φάση του ύπνου όπου βλέπουμε όνειρα.

Φαίνεται λοιπόν, ότι όσο μεγαλύτερη είναι η συνολική διάρκεια του ύπνου, τόσο μεγαλύτερο είναι και το ποσοστό ύπνου REM. Βέβαια δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι το πόσες ώρες ύπνου χρειάζεται ο καθένας είναι και θέμα ιδιοσυγκρασίας, ενώ  καθώς μεγαλώνουμε μειώνεται η ανάγκη του οργανισμού για ύπνο και μπορεί να φτάσει έως και τις 4-5 ώρες το 24ωρο.

Σε κάθε περίπτωση όμως είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε την ποιότητα του ύπνου και τον κόσμο των ονείρων μας. Πώς θα το πετύχουμε αυτό;

Το πρώτο βήμα είναι να καταπολεμήσουμε τους εχθρούς του ύπνου: το στρες, την κατάχρηση αλκοόλ και διεγερτικών ουσιών, τα ξενύχτια, την εργασία με νυχτερινές βάρδιες, τους δυνατούς θορύβους, το έντονο φως και φυσικά τυχόν αναπνευστικά προβλήματα.

Στη συνέχεια μπορούμε να ακολουθήσουμε τις συμβουλές των ειδικών για καλύτερο ύπνο με γλυκά όνειρα:
1. Μετριάστε την κατανάλωση καφέ
2. Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ το βράδυ -το αλκοόλ τελικά θα διαταράξει τον ύπνο σας
3. Μην καπνίσετε τουλάχιστον δυο ώρες πριν κοιμηθείτε
4. Ασκηθείτε έως και τρεις ώρες πριν από την ώρα του ύπνου
5. Κάντε ένα χαλαρωτικό ζεστό ντους πριν πέσετε στο κρεβάτι
6. Πιείτε ένα ποτήρι ζεστό γάλα ή ένα ρόφημα π.χ. τίλιο ή χαμομήλι πριν κοιμηθείτε
7. Ρυθμίστε τη θερμοκρασία του δωματίου στους 18-20C
8. Στείλτε το σύντροφό σας στο διπλανό δωμάτιο… αν ροχαλίζει!
9. Μην πάρετε ηρεμιστικά για να κοιμηθείτε. Τα φάρμακα αυτά δεν είναι αθώα. Πρέπει να λαμβάνονται μόνο με συνταγή γιατρού για σύντομο χρονικό διάστημα που δεν θα ξεπερνά τις 15 μέρες, επειδή προκαλούν εξάρτηση.