Οι ενήλικες που λαμβάνουν πολλά φάρμακα έχουν περισσότερες πιθανότητες να πέσουν και να τραυματιστούν σοβαρά, σύμφωνα με μία νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε Journal of Acquired Immune Deficiency Syndrome. Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Yale που πραγματοποίησαν την έρευνα τονίζουν, συγκεκριμένα, ότι ο αυξημένος αυτός κίνδυνος μπορεί να αφορά και τους μεσήλικες, μια ηλικιακή ομάδα που μέχρι πρότινος δεν θεωρούταν ευάλωτη σε πολύ επικίνδυνους τραυματισμούς λόγω πτώσεων.

Για να αναδείξουν τους παράγοντες που θέτουν αυτούς τους ενηλίκους σε κίνδυνο, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα ασθενών από τη Μελέτη Κοόρτης για τη Γήρανση των Βετεράνων (VACS), μια αμερικανική μελέτη ατόμων που λαμβάνουν ιατρική φροντίδα από τον Εθνικό Οργανισμό Υγείας Βετεράνων. Εντόπισαν, λοιπόν, 13.000 περιστατικά τραυματισμών από πτώσεις και τα συνέκριναν με μια ομάδα ελέγχου παρόμοιας ηλικίας, φύλου, εθνότητας και κατάστασης υγείας όσον αφορά στον ιό HIV. Οι παράγοντες κινδύνου για πτώσεις που διερευνήθηκαν ήταν η χρήση φαρμάκων, η κατανάλωση αλκοόλ και η χρήση ναρκωτικών.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι πτώσεις αποτελούν πρόβλημα και για τους μεσήλικους ασθενείς. «Οι πάροχοι υγείας συνήθως θεωρούν τις πτώσεις ως φαινόμενο που αφορά ανθρώπους μεγαλύτερους των 65 ετών. Οι συμμετέχοντες που εξετάστηκαν στη μελέτη μας, όμως, βρίσκονταν ως επί το πλείστον στην ηλικία των 50 ετών και οι πτώσεις τούς απασχολούσαν ιδιαίτερα», σημείωσε η Julie Womack, επικεφαλής συγγραφέας και επίκουρη καθηγήτρια στη Σχολή Νοσηλευτικής του Yale.

Η μελέτη, επίσης, σημείωσε ότι η ταυτόχρονη χρήση πολλών διαφορετικών φαρμάκων παίζει σημαντικό ρόλο στις σοβαρές πτώσεις των ασθενών, τόσο αυτών που είναι θετικοί στον ιό HIV όσο κι εκείνων που δεν είναι. Οι ερευνητές εξέτασαν συγκεκριμένα την κατάσταση σχετικά με τον HIV επειδή οι άνθρωποι που ακολουθούν θεραπεία για τον ιό αυτό λαμβάνουν διάφορα φάρμακα και συνήθως σε νεότερη ηλικία.

Η φαρμακευτική αγωγή που συνδέθηκε με τις σοβαρές πτώσεις περιελάμβανε φάρμακα που χρησιμοποιούνται συχνά για τη θεραπεία του άγχους και της αϋπνίας (βενζοδιαζεπίνη), όπως επίσης τα μυοχαλαρωτικά και τα συνταγογραφημένα οπιοειδή. Ένα ακόμα σημαντικό εύρημα της εν λόγω μελέτης είναι ο ρόλος που διαδραματίζει το αλκοόλ και τα ναρκωτικά στις πτώσεις.

Καταληκτικό συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι τα προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί για την πρόληψη των σοβαρών πτώσεων στους μεγαλύτερους ενήλικες ίσως πρέπει να τροποποιηθούν έτσι ώστε να στοχεύουν και τους μεσήλικες.